8
Eylül
2024
Pazar
VAN

Bu çocuklar okul yüzü görmedi !

Van’ın Karşıyaka Mahallesi ile Yedikilise Köyü arasında 5 hanenin bulunduğu bölgede eğitim adına tam bir insanlık ayıbı yaşanıyor.

Birbirlerine akraba olan Çelik ve Yıldız ailelerinin toplam 20 çocuğundan 17’sinin hiç okul yüzü görmediği ortaya çıktı. Çocuklar, okula gitmek istediklerini belirtirken, bir anne ise içinde bulunduğu durumu anlatırken gözyaşlarına boğuldu.

Baba Ömer Çelik, 8 çocuğunun bulunduğunu bunlardan 2’sini ilköğretim okulu 5’nci sınıfa kadar okutabildiğini, geri kalan 6 çocuğundan birinin 4 yaşında olduğunu diğer 5 çocuğunun ise hiç okul yüzü görmediğini söyledi.

Baba Çelik, geçimini 18 yaşındaki Yılmaz ve 17 yaşındeki Korkmaz adlı oğulları ile birlikte poşet satarak sağladıklarını, bu yüzden çocuklarını okula gönderemediğini belirtti. Ömer Çelik’in kardeşi Sevim Yıldız ise eşini trafik kazasında kaybettiğini bu yüzden yaşadıkları fakirlik sebebiyle 4 kız çocuğunu okula gönderemediğini aktardı.

Anne Sevim Yıldız, içinde bulunduğu zorlukları anlatırken, gözyaşlarını tutamayarak hıçkırıklara boğuldu. Annelerinin ağladığını ağladığını gören kızları da gözyaşlarını tutamadı. Çocuklarını okula gönderemeyen bir başka aile ise Ömer Çelik’in amca çocuğu Şahsenem Çelik.

Talihsiz anne çoğunluğu kız olmak üzere 8 çocuğunun bulunduğunu, çok zor şartlar altında geçimlerini sürdürdükleri için okula gönderemediklerini bildirdi. Aileler, devletin bir an önce çocuklarına bir çözüm bulması gerektiğini söylediler.

FERHAT ATACAN-VAN (İHA)
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2003 Pazartesi 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 19:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?