Van’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en çok can kaybının yaşandığı 7 katlı Nezir Baş Apartmanı’na 2 yıl önce Bayındırlık tarafından “oturulamaz” raporu verildiği iddia edildi.
Buna rağmen boşaltılmayan binanın sahibi Nezir Baş’ın binanın bodrum katındaki 50 kolondan 20’sini keserek oto galerisine dönüştürdüğü öne sürüldü. Oto galerisinin şehir dışına taşınmasının ardından bina bir markete kiralandı. Bir süre önce de marketin de boşaltması üzerine deprem sırasında bodrum katın boş olduğu belirtildi.
‘100 KİŞİ YAŞIYORDU’
Apartmanın kapıcısı Abdülselam Koç, “18 dairesi bulunan apartmanda yaklaşık 100 kişi kalıyordu. Şu ana kadar 9 kişi yaşamını yitirdi. 20’ye yakın da yaralı çıktı. Hâlâ enkazda çok sayıda kişi var. 2 yıl önce binamızın sahibi olan işadamı Nezir Baş’a Bayındırlık Müdürlüğü tarafından oturulamaz raporu verildiğini duydum. Yine geçtiğimiz yıl binanın bodrum katında bina sahibi bir takım çalışmalar yaptı. Binada 50’ye yakın kolon vardı, bunların 20’sini keserek, bodrumu genişletti. Bir binada olması gerekenden az kolon vardı” dedi.
SAVCI İNCELEYECEK
Van’da başka bir adreste oturduğu belirtilen Nezir Baş hakkında emniyet yetkililerinin de bu iddialarda bulunduğu kaydedildi. Savcının yapacağı inceleme sonrasında Nezir Baş hakkında yakalama kararı çıkarılabileceği iddia ediliyor. Baş’a ait olduğu belirtilen telefona çıkan ve kendisini “oğlu” olarak tanıtan kişi, binada kolonları kesmediklerini, binanın yıkılması için hiçbir neden olmadığını savunarak, “2 ay önce binanın yanında bir temel çukuru yaptılar. Biz belediyeye sözlü şikâyette bulunduk. Ancak bir işlem yapılmadı. Biz de bu binada yıllarca oturduk. Yıkılacak bir şey yoktu” dedi.
Enkazın altında hâlâ insan var
Depremle birlikte yerle bir olan Nezir Baş Apartmanı’nda ilk gün 7 kişi ölürken, dün de bir anneyle kızının cesedi çıkarıldı. Enkazın altında hâlâ insanların bulunduğu belirtiliyor.
‘Binaların yüzde 80’i kaçak’
MİMARLAR Odası Van Şube Başkanı Şahabettin Öztürk, 7.2’lik depremle sarsılan Van’da binaların yüzde 80’inin kaçak olduğunu kaydetti. Kentteki binaların imar planına uygun yapılmadığını anlatan Öztürk, şunları söyledi: “Merkezdeki kamu binalarında çok ciddi hasarın olmadığını gördük. Okullarda, hastanelerde ufak tefek sıva dökülmeleri söz konusu. Ancak özel şahısların yaptığı binalarda çok ciddi hasar var. Özel şahıslara ait yapılar, teknik özen gösterilmeden yapılıyor. Van’da binaların yüzde 80’i kaçak, ruhsatsız yapılardan oluşuyor. Ne önceki belediyeler ne de şimdiki belediye maalesef henüz daha sağlıklı bir imar planını gerçekleştirmedi. Belediyenin ruhsat verdiği yapıların yüzde 90’ı tadilat ruhsatı alarak yaptırıldı. Yönetmelikler, yasalar var ama ihmal ediliyor. Rant çıkar ilişkisi içinde tadilat ruhsatı veriliyor.”
‘İMAR PLANI REVİZE EDİLMELİ’
Mimarlar Odası Şube Başkanı Öztürk, son 15 yılda çok yoğun göç alan kentin imar planının çok acil revize edilmesi gerektiğini söyledi. Öztürk, “Yapıların imar yasalarına uygun yapılması için uyarılarımızı defalarca yaptık. Belediye Başkanı ile yaptığımız görüşmede tadilatlara göz yumulmaması gerektiğini söyledik. Başkan yapıcı ama uygulamasını pek göremiyoruz” dedi.