8
Eylül
2024
Pazar
VAN

Van İHD'den, Kürtçe pankart asma isteği

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Abdulvahap Ertan, Kürtçe yazılı pankart asmak istediklerini, ancak mahkeme tarafından izin verilmediğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak basın toplantısı düzenleyen İHD Van Şube Başkanı Ertan, Kürtçe yazılı afiş ve pankart asma girişimlerine izin verilmemesini kınadı. Ertan, Kürtçe afiş ve pankart asmaya 4. uyum paketi ile birlikte izin çıktığını, ancak mahkemenin aldığı karar ile birlikte bunun hiçe sayıdığını belirterek, "Türkçe ’Barış kazanacak’ anlamına gelen Kürtçe afişlerimiz, devletin bütünlüğünü bozacağı gerekçesi ile Cumhuriyet Savcısı’nın talimatı doğrultusunda toplatıldı.

 Asılan Kürtçe afişler önceden yasaktı. Ancak 4. uyum paketi ile dernekler kanununun 44. maddesinde yapılan değişiklik ile valilikten izin alma kuralı yerine serbestçe asma kuralı getirildi. Şayet afiş ve pankartların içeriği suç oluşturuyor ise bu durumda mülki amire toplatma kararı hakkı tanınmıştır. Bu karar 24 saat içinde Asliye Ceza Hakimliği’ne bildirilmeli ve bunun üzerine en geç 48 saat içinde karar verilmeli, aksi halde mülki amirin kararı hükümsüz sayılmaktadır. Bu uygulamalar, yasaları hiçe saymıştır. Alınan kararla insan hakları ile Kürtçe’ye tahammülsüzlük olduğu açıktır" diye konuştu.

ŞÜKRÜ AKYÜZ-VAN (İHA)
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2003 Perşembe 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 18:56:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?