22
Aralık
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

5 'amele çetesi' yakalandı

Muğla’nın turistik ilçeleri Marmaris, Fethiye, Bodrum ve Milas’ta son 20 ayda yapılan operasyonlarda çökertilen 17 çeteden beşi, ‘amele çetesi’ çıktı. Çete liderleri eski inşaat işçisi ve garson olduğu için ilçe halkı çetelere bu adı verdi. Akraba ve hemşerilerden oluşan çeteler otel, koy, ev, restoran, otomobil ve arazilere el koyuyor. Çete, itiraz edenleri dağa kaldırıyor, kadınlara zorla fuhuş yaptırıyor. Mağdurları da öyle bir sindirmişler ki kimse şikayetçi bile olmuyordu.

Polis çeteyi yakalamak çin mağdurları şikayetçi olmaya, bilgi ve belge vermeye zor ikna etti. Çoğu işadamı ve esnaf olan mağdurların arasında bir de müezzin var.

Marmarisli Mevlüt Ünlü (38), aileden varlıklı. Armutalan Camii’nde müezzin. Ama bir zaafı vardı, kumar. Ünlü, bir gün yine akşam namazından sonra çetenin çalıştırdığı kumarhanede ‘kılıç’ oynamaya gitti. Şansı yaver gitmedi, sürekli kaybetti. Borçlandıkça borçlandı Bilirler Çetesi’ne. Çete de Ünlü’nün plaka değeri 100 milyar lira olan taksisine el koydu, bir yıl boyunca çalıştırdı. Ünlü, taksisini geri almak için çeteye 125 milyarlık dairesini verdi. Şimdi çeteye ayda 500 milyon lira kira ödeyerek evinde oturuyor. Yani kendi evinde kiracı.

Marmaris Emniyeti’nin ısrarları sonucu şikayetçi oldu. ‘Teravihten çıkıp kumara giderdim. Bu uğurda iki evim gitti’ diyor. Ünlü, amele çetesinin Marmaris’te yaygın olarak kullandığı ‘kumarda borçlandırma’ yöntemiyle bu hale geldiğini anlatıyor. ‘Bir gecede 10 milyarımın gittiği oldu.’

MAĞDUR ETTİKLERİ İMAMA KUMARHANEDE İŞ TEKLİFİ

Ünlü, davacı olması için kendisini Marmaris Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) Müdürü Hakan Yılmaz’ın üç gün boyunca konuşarak ikna ettiğini söylüyor. Ama şimdi davadan vazgeçmiş durumda: ‘Hata benim. Gece hayatının sonu bu. Cezamı çekiyorum. Halit Bilir, cezaevinden kayınvalidesi aracılığıyla haber gönderdi. ‘Düşman kalmayalım’ dedi.’

Mevlüt Ünlü’nün anlattığına göre çete davasından tahliye olan birkaç kişi, açmak istedikleri yeni bir kumarhanede kendisine iş vermek istiyormuş. ‘200 milyar kaybetmiş birinin yanında kumar oynamak şereftir. Etiketin yeter’ diyorlarmış. Ancak Ünlü, çetenin semtine uğramamaya kararlı. Çünkü tövbekar olmuş.

CEZAEVİNDEN TEHDİTLE 30 KİŞİ DAVADAN VAZGEÇTİ

Çete mağduru bir tek Mevlüt Ünlü değil. Sadece Marmaris’te polisin tespit edip ulaştığı 30 kişi daha var. Muğla’nın Milas, Fethiye ve Bodrum ilçelerinde ev, arsa ve hatta Gökova yakınlarında bulunan Söğüt’teki koy, restoran ve otelinin tapusunu çeteye kaptıran o kadar çok insan var ki.

Muğla Emniyeti’nin çalışmaları sonucu yüzlerce mağdur tespit edildi. Mağdurlardan 60’ı şikayetçi olmaya ikna edildi. Polise verdikleri bilgi ve belgelerle operasyonlar yapıldı. 2004 ve 2005’te 5’i amele çetesi olmak üzere 17 çete çökertildi. Çok sayıda tapunun yanı sıra 393 çek-senet ele geçirildi. Çete elebaşıları ve mensupları şimdi cezaevinde.

Gayrimenkul ve otomobillerin gerçek sahiplerine devri için başlayan adli süreç ise devam ediyor. Ancak cezaevinden gönderilen tehditler müştekileri davadan vazgeçiriyor. Örneğin Marmaris’te 30 müştekinin hepsi davadan vazgeçti.

MAĞDURLAR KORKUDAN VE UTANÇTAN KONUŞMUYOR

Muğla KOM Müdürü Soner Dülger, 2003’te göreve başladığında turizm merkezlerinde terör estiren amele çetelerinin tefecilik, çek-senet alma ve tahsilatı yapma, adam kaldırma, öldürme, gayrimenkullere el koyma icraatlarına son vermek istedi. Marmaris ve Fethiye emniyetlerinin KOM şubeleriyle organize biçimde çetelerin üzerine gitti. Ancak önemli bir sorun vardı: Mağdurlardan hiçbiri çetelerden resmen şikayetçi olmaya cesaret edemiyordu. Soner Dülger, bu üstü örtülü suçla başetmek için ‘ikna harekatı’ başlattı. Delillerden suçlulara ulaşmak için aylarca çalışıldı. Her bir çeteyle ilgili vergi ve tapu kayıtları, banka dekontları ve otomobil ruhsatlarına ulaşmak aylar sürdü. Amele çetelerinin çöreklendiği Marmaris ve Fethiye’deki KOM polisi, mağdurlarla evlerinde görüşmeye başladı. Bazılarının ikna olması için on kez ve saatlerce konuşulması gerekti. Mağdurların sessiz kalmalarının iki nedeni vardı: Çeteden korkuyorlardı ve borç nedeniyle çetenin eline düştükleri için çevreden utanıyorlardı.

ÇETE NASIL ÇALIŞIYOR

Borçları nedeniyle bankalardan kredi alamayan işadamı ve esnaf, çetelerden yüzde 30 faizle borç aldı. Karşılığında ev, otel, arazi ve otomobillerini ipotek ettiler. Çeteler, faizin faizini de istemeye başladı. Yetmedi, oto galerilerinden yüzde 100 faizle zorla lüks otomobil sattı. Borç katlanarak büyüyünce şiddet ve dağa kaldırma tehdidiyle mallara el koydu. Çete liderleri takım elbiseli ve eli açık işadamı olarak adliye, jandarma ve Emniyet’te de hatırlı dostlar edindiler. Operasyonlar sonrası çeteyle ilişkisi tespit edilen polislerle bir cumhuriyet savcısı görevden alındı.

İŞTE AMELE ÇETELERİ

MARMARİS

1- Muşlu Medeni Baran (inşaat işçisi)

En kalabalık ve güçlü çete. Geçtiğimiz şubat ayında çete lideri Medeni Baran ve beş kardeşiyle birlikte 14 kişi tutuklandı. Baran’a ait altın namlulu tabancanın yanı sıra çok sayıda silah, 58 borç senedi, 15 tapu, yedi lüks otomobil ele geçirildi. Tapulardan biri, trilyonlarca lira değerindeki bir koya ait. Üç restoran ve beş evin tapusu da ele geçerilenler arasında. Çetenin gaspettiği evlerden en ucuzu 100 milyar lira. En pahalısı ise 200 bin pound.

2- Gaziantepli Halit Bilir (garson)

Üç kardeş ve hemşerinin çetesi. Birkaç yıl garsonluk yaptıktan sonra tefecilik ve yasadışı yollardan kumar oynatarak esnafı borçlandırdılar. Çeteye ait beş oto galerisinde lüks otomobilleri da zorla satarak borç miktarını ödenemez hale getirdiler. İtiraz edenleri dağa kaldırdılar. Geçtiğimiz yılın ağustosunda başlayan operasyonda silahlarla birlikte 6 tapu senedi ve 7 otomobil sözleşmesi ele geçirildi. Elebaşıların yakalandığı çetenin, gıyabında tutuklu firari sanıkları aranıyor.

FETHİYE

3- Kayserili Yüksel Yiğit (inşaat işçisi)

İki yıl önce inşaat işçisi olarak geldi. Geçen yıl önce Çalış Plajı’nda bulunan otel Öztur Apart’ın barında Diyarbakırlı arkadaşı Mahmut Sarı’yla tartıştı. Sarı, av tüfeğiyle Yiğit’i bacağından yaraladı. Otel’in sahibi Sultan Koç (70) ile oğlu Ali Koç’u (49) tehdit etmeye başladı. ‘Sakat kalan bacağımın masrafı için otelinizin gelirini istiyorum’ dedi. Sekiz adamı ve sevgilisiyle birlikte otele yerleşti. Tam sekiz ay boyunca her türlü ayak işlerini yaptırdıkları anne ile oğul, mutfakta, bulaşık ve sebze kasalarının arasında yattı. Yüksel Yiğit, tapusunu bile alma gereği duymadan oteli satmaya girişti. Müşteri adayları oteli görmek için gelmeye başladılar. Bir turizmcinin anlattıkları Emniyet’in kulağına gidince 23 Aralık 2004’te operasyon yapıldı ve otelin 500 milyar liraya satılması son anda önlendi. Silah, çalıntı otomobillerin yanı sıra 49 adet çek ve senet de ele geçirildi. Emniyet, Koçlar’ı bulmakta ve şikayetçi olmalarını sağlamakta büyük güçlük çekti. Gerçek sahiplerinin oteli sattığını öğrenen Yiğit, ‘Yüzde 30’u benim’ diye cezaevinden haber göndermeye devam ediyor.

4- Ceylanköylü Tahsin Binici (taksi şoförü)

Fethiye’nin Ceylanköy’ünden. Taksi şoförüyken müşterilerini gaspetme, işyeri kurşunlama suçundan sık sık gözaltına alındı, tutuklandı. Şoförlüğü bıraktı, çek-senet tahsilatına başladı, emrinde 13 adamı oldu. Kumarda bir gecede kazandığı parayla Fethiye dışındaki ‘Efsane Gazinosu’nu aldı. Lakabı Polat Alemdar olsun istedi. Siyah Mercedes’ini mutlaka ikinci bir Mercedes takip ederdi. Fethiye sokaklarında ağır ağır seyrederdi ki herkes kendisinden çekinsin. Gazinocu Binici, yüzde 30-50 komisyon karşılığı tefecilerin senetlerini tahsil ediyordu. 2005 Mart’ında yakalandığında silahların yanı sıra 6 tanzimli senet, 2 çek, 1 çek fotokopisi, 14 sayfalık çek koçanı ve 3 tapu da ele geçirildi. Cezaevinden tehditlerine devam ettiği için 30 müştekinin tamamı davadan vazgeçti.

MİLAS

5- Diyarbakırlı Celal Kaplan (garson)

Diyarbakır Erganili Celal, Ramazan, Barzani ve Sedat Kaplan Kardeşler, Milas’a garsonluk yapmak için geldiler. Daha sonra bazı hemşerilerini de yanlarına alarak çete kurdular. Yüzde 40 faizle Milaslı esnafları borçlandırmaya başladılar. Çete mağdurlarının içinde çok sayıda kadın da var. Yalnız yaşayan Leyla Çetin ve kızı, 2 milyarlık borçları 10 milyara çıkınca tehdit edildiler. Hasan ve Dudu Serin çiftine ait Kalealtı Restaurant’ta Kaplan çetesi her gün kavga çıkararak müşterilerin gelmemesini sağladı. Restoran çeteye devredilmek üzereyken 9 Nisan 2005’te operasyon yapıldı. Müştekiler arasında borçlarına karşılık kızına fuhuş yaptırılan bir şoför de bulunuyor. Polis, çetenin elindeki 34 senet, iki sözleşme, restoran işletme ruhsatı ve silahları da ele geçirdi. Kaplan Kardeşler şimdi cezaevinde.



Hürriyet Pazar
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 16:41:32
Güncelleme :2 Kasım 2005 Çarşamba 18:43:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?