Geçen hafta Bodrum’da başlatılan ve 14 kişinin tutuklandığı belediyelerdeki rüşvet operasyonunda yeni bilgiler ortaya çıktı. Rüşvet çetesinin 8 yıldır faaliyette olduğu anlaşılırken, üç villalı, şirket ve otel sahibi belediye memurları da saptandı.
BODRUM’da geçen hafta başlatılan belediyelerdeki rüşvet operasyonunda yüzlerce dosya incelemeye alınırken, en az üç villalı memurlar, şirket kuran belediyeciler ortaya çıkarıldı. İki başlı rüşvet çetesinin faaliyetlerine yaklaşık sekiz yıl önce başladığı ve gittikçe profesyonel bir örgüt oluşturulduğu belirlendi.
Alınan rüşvetin, çete liderleri aracılığıyla belediyede çalışanlara makamına ve mevkisine göre oranlama yapılarak dağıtıldığı belirtildi. İmar İşleri’nde görevli olan ve operasyon kapsamında tutuklanan bir memurun Gümbet semtinde bir otel satın alarak turizmcilik yaptığı, Fen İşleri’ndeki bir memurun üç villasının bulunduğu, bir memurun ise inşaat malzemeleri satmak üzere şirket kurduğu saptandı.
RÜŞVETSİZ SOFRAYA OTURMAMIŞLAR
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili "Bodrum tarihinde yapılmış en büyük operasyonlardan biri olarak değerlendirilen rüşvet operasyonunda inceleme yaptıkça olayın boyutları büyüyor. Hiç beklemediğimiz bilgilere ulaştık. Bodrum halkı ve işadamları bu kadar sessiz kalmasaydı, rüşvetin boyutu bu kadar büyümezdi. Herkes seve seve rüşvet vermiş, memurlar da neredeyse rüşvetsiz sofraya bile oturmaz olmuş" dedi.
7 BİN İNŞAAT ARAŞTIRILIYOR
12 müfettiş, 6 uzmanın katıldığı operasyonda yaklaşık 7 bin inşaatın imar durumu ve yasalara uygunlukları araştırılmaya başlandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 45 kişiden 14’ü tutuklandı, dört kişi hakkında da yakalama emri çıkarıldı. Zanlıların ’rüşvet almak, vermek, rüşvete aracılık etmek ve imar kanununa muhalefet’ suçlarından yargılanacağı belirtildi.
Geçen hafta tayini çıkmıştı
Bodrum, Yalıkavak ve Konacık belediyelerindeki rüşvet iddiaları üzerine, Halikarnas Operasyonu’nu başlatan 43 yaşındaki Cumhuriyet Başsavcısı Berkant Karakaya geçtiğimiz hafta İzmir’e atanmıştı.
Karakaya, 4 yıllık görevi sırasında hırsızlık, zimmet, adam kaçırma, silahla tehdit, çek senet tahsilatı gibi çeşitli suçlar işleyen çetelere karşı, Ahtapot ve Akrep operasyonları düzenleyip çok sayıda kişinin tutuklanmasını sağlamıştı. Yine Bodrum Müzesi’ndeki bazı eserlerin çalındığı yolundaki iddialar üzerine de soruşturma başlatan Sarıkaya, 30 yıldır ihtiyaç duyulan ve bir yıl önce de Bitez Beldesi’nde temeli atılan adliye binası inşaatının başlamasında da önemli rol oynadı.
4. BELEDİYE İNCELEMEDE
Muğla İl Jandarma Komutanlığı Bodrum’daki "Beyaz Evler" operasyonu kapsamında, Bodrum Belediyesi’ne ait bir şirkette, inceleme başlatıldı. Jandarma Mumcular Baladiyesi’ni de incelemeye aldı. Böylece inceleme altına alınan belediye sayısı ise 4’e çıktı. Belediyeler operasyonunun, Bodrum tarihine leke olduğunu belirten AKP Bodrum İlçe Teşkilatı, operasyonun sağlığı için belediyelerin siyasi kadrolarının istifa etmesi gerektiğini ileri sürdü.
Hürriyet
Yayın Tarihi :
21 Temmuz 2006 Cuma 04:09:31