75. Yıl Milas Devlet Hastanesi’nde yenidoğan bebeklerin işitme testinden geçirilebilmesi için yeni cihaz alındı. 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü’ne yenidoğanların işitme testinin yapılabilmesi için yeni bir cihaz alındı.
İşitme sorunu yaşayan çocukların doğum sonrasında kısa bir süre sonra belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi’nde eksik bulunan ‘yenidoğan kulak ölçüm işitme tarama cihazı’ hastane bünyesine kazandırıldı. Ücretsiz olarak hizmet verecek olan cihaz, yenidoğan çocukların topluma kazandırılmasında önemli rol oynuyor. Hastane yetkilileri cihazdan ücretsiz olarak yararlanabileceğini açıkladı.
Hastane yetkilileri, işitme sorunu olan çocukların ileride eğitim ve sosyal uyum açısından yaş ve zekaca eşitleri olan çocuklardan geri kalacakları, bu durumda da çocuğun sadece “işitme kaybı olan bir insan” olmaktan çıkarak “psikolojik sorunları olan, sosyal hayatla uyumsuz bir özürlü” haline gelebilecekleri göz önünde bulundurulması ve ailelerin duyarlı olması gerektiğini kaydetti.
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI
Edinilen bilgiye göre; Ülke genelinde her 1000 yenidoğan bebekten yaklaşık 1 ila 3’ ünde ve yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınan bebeklerin yüzde 4–6’ sında çeşitli tip ve derecede işitme kayıpları gözleniyor. Bebekte ve çocuklukta işitmenin azalması, konuşma yeteneğini azaltmakla birlikte, sosyal, duygusal ve kavramsal gelişme üzerinde de olumsuz etkiler yaratmakta. Müdahale edilmemiş ciddi işitme kayıplarının IQ değerlerinin yaklaşık 30 puan azalmasına neden olduğu bilinmekte. Yenidoğan İşitme Tarama Testi, bebeklerin iç kulak işitme organında kaynaklanan oto-akustik sinyallerin noninvazif bir yöntemle ölçülmesine dayanmakta.
Test sırasında bebeğin dış kulak yoluna bir mikrofon yerleştirilerek, iç kulakta oluşan sinyaller ölçülmekte ve bebeğe hiçbir fiziksel veya ruhsal rahatsızlık yaratmadan, Konjenital işitme kaybı için riskli bebekler tanınmakta.
İşitme kaybı açısından riskli bebekler şöyle; Annenin hamileliği sırasında kızamıkçık veya diğer bir viral enfeksiyon geçirmesi, annenin hamileliği sırasında alkol kullanımı, 1600 gr’ dan düşük doğum kilosu, yüz ve kulakların görüntüsünün farklı olması, doğumda sarılığı olup, kan değişimi uygulanması, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde beş günden fazla kalması, menenjit geçirmesi, ailede erken yaşlarda başlayan kalıcı işitme kaybı olması, kafa travması geçirmesi olarak açıklandı.