Milas’ta yağışlarla birlikte çam ormanlarında doğal olarak yetişen çıntar isimli mantar türü tezgahlarda yerini aldı.
Yağışlarla birlikte havanın ılıman seyretmesi, doğal bir mantar türü olan çıntarın yetişmesine ortam hazırladı. Birçok hastalığın tedavisinde ek besin olarak kullanılan çıntar, dağ köylülerinin de geçim kaynağı haline geldi.
Ege Bölgesi’nde kasım ayında başlayan yağmurların ardından çam ormanlarında yetişen çıntar isimli mantar, köylerde yaşayan vatandaşların geçim kaynağı haline geldi. Ormanlardan bin bir zahmetle sepet sepet toplanan lezzetli mantarlar, semt pazarlarında kilosu 10 liradan satışa sunuluyor. Sağlık açısından birçok faydası olan aynı zamanda rejim için diyetlerin vazgeçilmezi konumundaki kırmızı ve beyaz çıntarlar yüksek fiyatına rağmen vatandaştan yoğun ilgi görüyor.
Yağmurla gelen şifa çıntarın faydaları saymakla bitmiyor. Demir açısından zengin olması nedeniyle çıntarın, kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca mantarın kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe zengin olduğu da biliniyor. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler de mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksek olması nedeniyle rejim yemeği olarak da kullanılıyor.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Tarih boyunca hastalıkların tedavisinde kullanılan çıntar ve mantar türlerini bazen tehlikeli olabiliyor. Çünkü bazı zehirli mantarlar yenilebilir mantarlara çok benziyor. Muğla yöresinde de toplam 150 tür mantarın bulunduğunu söyleyen uzmanlar, mantar zehirlenmeleri konusuna dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, bilmediğiniz ve işin ehli tarafından toplandığına inanmadığınız mantarları kesinlikle tüketmemeyi tavsiye ediyor.