30
Nisan
2025
Çarşamba
MİLAS - MUĞLA

Sarıçay ıslah edilecek

Milas’a bağlı Ovakışlacık köyünde 5 bin dönümlük tarım arazisinin su taşkını nedeniyle zarar görmesi yetkilileri harekete geçirdi. Köylüler 2003 yılından bu yana gerekli önlemlerin alınmadığını iddia ederken, taşkına neden olan bölümlerin ıslah edileceği bildirildi.

Son 4 günde metrekareye 100 kilogram yağışın düştüğü Milas’ta Ovakışlacık köyünde 5 bin dönümlük tarım arazisinin yeterli önlem alınmayışı nedeniyle zarar görmesi sonucu Milas Kaymakamı Şahin Aslan ilgili birimleri uyararak harekete geçti. Milas’ın buğday ve arpa ambarı olarak bilinen Ovakışlacık’ta 60 çiftçi DSİ’nin yanlış politikaları yüzünden mağdur oldu. Su taşkını yüzünden köyde 25 bin mahsul zarar görürken zararın 1 milyon 250 bin TL olduğu açıklandı.

Milas Ziraat Odası’nın 2003 yılından bu yana DSİ’yi köyde bulunan köprüdeki regülatörlerin açılması ve Sarıçay’ın Yaşyer kısmında kalan bölümünün ıslah edilmesi çağrılarına yanıt vermediğini iddia etti. Milas Kaymakamı Şahin Aslan, diğer yetkililerle bir toplantı yaparak sorunun çözülmesini istedi. Devlet Su İşleri, İl Özel İdare yetkilileri bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı da köyde çiftçilerden bilgi aldı.
Milas Kaymakamı Şahin Aslan, sular çekildikten sonra ıslah çalışmalarına başlanacağını belirterek; “Etkili bir şekilde ilçemizde devam eden yağmurlar bazı olumsuzlukların yaşanmasına neden oldu. İlçemiz Ovakışlacık köyünde çiftçilikle uğraşan bazı köylülerimizin buğday ve arpa ekili tarlaları sular altında kaldı. Yaklaşık 5 bin dönüm arazinin nasıl sular altında kalmış olabileceğini yetkili daire amirleri ile görüştük. Yaptığımız görüşmeler sonucunda; Kızılcakuyu’dan çıkıp Ovakışlacık’tan geçen köklü çayının ve köprüsünün; Derince çayından çıkıp Kakakuyu köyünün Ahmetli Mahallesi’ndeki kanal ve köprünün, Ovakışlacık köyünün bitişiğinden geçen kanalın üzerindeki köprü ile ovanın ıslahı için açılan Aktaş Mahallesi önünden geçen kanalın genişletilmesi, temizlenmesi ve ıslah edilmesi gerektiği kanaatine vardık.
Aktaş Mahallesi’nden sonra Damlıboğaz sınırında yaklaşık 200-250 metre arasındaki kanalın mutlaka genişletilerek ıslah edilmesi gerekmekte. Damlıboğaz Aktaş ayrımında Derince ve Sarıçay’ın birleşmesinden sonra yola yapılan regülatörlü köprünün de ıslah edilmesi lazım. Şu anda suların biraz çekilmesini bekliyoruz. Sular çekildikten sonra ıslah çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı da, zarar gören alanda yaklaşık 25 bin ton buğday ve arpa bulunduğuna işaret ederek, “Yaklaşık 5 bin dönümlük arazide 25 bin ton civarında ürün vardı. Bu da aşağı yukarı 1 milyon 250 bin TL yapıyor. Özel idareyle mağdur olan çiftçilere yardım edilmeli. Biz Milas Ziraat Odası olarak bazı bölgelerde ıslah çalışması yapılması gerektiğini söylemiştik. Fakat şu ana kadar yapılan bir çalışma olmadı. Ayrıca Derince ve Sarıçay’ın birleşmesinden sonra yapılan regülatörlü köprünün de yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Köprüde sadece iki su akış yeri var. Diğerleri kapalı olduğundan su tekrar geri doğru basınç yapıyor. Yatağından aşarak tarlalara yöneliyor. Bu regülatörlerin açılması lazım. Ama mevcut su yatağında ıslah çalışması yapılmadığı için Avşar, Yaşyer gibi köylerin su baskınına uğramasından korkuluyor” şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 15:47:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?