Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, heyet halinde 20 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini belirterek, “Bu görüşmede, Gaziantep'in içinde bulunduğu teşvikten kaynaklanan mağduriyetin düzeltileceğine inanıyorum” dedi.
Başbakan ile görüşmeleri sırasında Gaziantep'in teşvik dışı bırakılması ile yaşanan sıkıntıları net bir şekilde ortaya koyacaklarını vurgulayan Aslan, ”Başbakan'dan somut isteklerimiz olacak. Özellikle enerji ve istihdamdaki yükümüzü azaltmasını hiç değilse enerji de yüzde 50 oranında indirim yapmasını isteyeceğiz” diye konuştu.
Bu ayın 20'sinde teşvikle ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'la mecliste yapılacak görüşmeden olumlu sonuçlar çıkacağı konusunda emin olduklarını belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ümitten öte, biz Gaziantep'te yaşanan sıkıntıları, teşvik yasasının uygulanmasındaki yanlışlıkları ve bunun sadece Gaziantep'e değil bölgeye ve Türkiye'ye zararı olduğunu net bir dille ifade edeceğiz. Gaziantep'te işsizlik arttı. Eğitimde, sağlıkta kısacası sosyal alanda büyük sıkıntılar yaşanmakta. Eğer Gaziantep'te istihdam sağlanamazsa Gaziantep'e yapılan göç bu defa batıya kayacaktır. Bu da Türkiye için büyük bir sorun yaratacaktır.”
TEDAVİ İSTİYORUZ
Gaziantep'in içinde bulunduğu teşvikten kaynaklanan mağduriyetin tekrar bir şekilde tedavi edilmesini, en azından kademeli olarak dünya açılımında kapasite düşünüldüğünde, Gaziantep'e uygulanmasını, kademeli olarak Şırnak, Hakkari değilse bile belli bir oranda Gaziantep'e destek verilmesini istediklerini ifade eden Aslan, şunları kaydetti:
“Biz bunları söylerken, Gaziantep'in özel yapısını ortaya koyacağız. Bu aslında Türkiye'nin sorunudur. İstihdam önemli oranda düşerken işsizlik arttı. Gaziantep Güneydoğu Anadolu Bölgesinin temel direğidir. Bu sıkıntılar yaşanırken işsizlik artıyor. Geçen yıl kayıtlı rakamlarına göre 16 bin işsiz varken bu rakam 30 bine yükselmiş durumda. Sosyal alanda nüfus bir patlama gösteriyor. Güneydoğu Anadolu'dan gelen göçlerin büyük bölümünü Gaziantep alıyor. Eğer Gaziantep göçü engelleyemezse batı illerinde büyük sıkıntı meydana getirir. “
Gaziantep'in ekonomisinin sıkıntıya girmesinin sadece Gaziantep'i ilgilendirmeyeceğini, bunun Türkiye açısından büyük handikap yaracağını savunan Aslan, “Vizyonu olan bir anlayışla bakılırsa bu dediklerimizin gerçek olarak, rakamsal olarak gözüküyor. Bu anlamda acil tedbir alınmasını isteyeceğiz. Umuyorum ki bir şeyler çıkacaktır. Aksi takdirde yatırımların durması, işsizliğin daha fazla artması, bölgedeki sosyal çalkantıların artması Türkiye genelinde büyük sıkıntı olacaktır. “
BU SORUNUN OLACAĞI ÖNCEDEN BELLİYDİ
Teşvik Yasası'nın yürürlüğe girmeden önce yaşanacakları önceden söylediklerini, bu sorunun önceden belli olduğunu ifade eden Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu görüşmeyi, ülkenin gerçekleri açısından Başbakanla paylaşılması açısından önemli görüyoruz. Yasa uygulanmaya başlandığında karşı çıkmıştık. Birincisi, teşvik sistemi verilere dayanmıyordu, kademeli değildi.
Her kesime teşvik anlayışıyla Türkiye'ye bunun fayda getirmeyeceğini ifade ettik. Gerçekler ortada. Gaziantep gibi önemli bir şehirde, müteşebbis gayreti ile bir şeyler yapılmaya çalışılan bir kentte sıkıntılar olacağını, problemler yaşanacağını söyledik. Tespitlerimiz doğru çıktı. 2004 yılında kayıtlı işsiz sayısı 30 bine çıktıysa, sıkıntıların işareti var demektir. Gaziantep işlediği mamulleri tüm Türkiye'ye işletip dağıtan bir yer. Gaziantep bu konuda sıkıntı yaşıyor, aynı sıkıntıyı teşvikli illerde bizden dolayı yaşıyor. Çünkü Gaziantep onların da dışarıya açılış kapısı. Olaya böyle bakmak lazım. Geldiğimiz noktada bu yanlışlığın meyveleri kendini göstermeye başladı. Kimse buna artık duyarsız kalamaz.”
AA
Yayın Tarihi :
11 Mart 2007 Pazar 10:21:52