26
Aralık
2024
Perşembe
EKONOMİ

Tüzmen'den Antepfıstığı'na destek

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Antepfıstığı alımında kullanılmak üzere hazineden Güneydoğu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Güneydoğubirlik) 5 milyon YTL (5 trilyon lira) kaynak aktarıldığını bildirdi.

Tüzmen, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından imzalanan onay ile Güneydoğubirlik hesabına 5 trilyon liranın geçtiğini belirtti.

Özellikle hasat zamanında Güneydoğubirlik'in kaynak sıkıntısı yaşadığını, ilk etapta aktarılan 5 trilyon lira ile bu kaynak sorununun çözüleceğini ifade eden Tüzmen, bu yıl üreticilerin mağdur olmaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

Bakan Tüzmen, Güneydoğubirlik geçmiş yıllarda yanlış politikalar yüzünden çok zor zamanlar yaşadığını, yanlış yönetildiği için zarar ettiğini, ancak üreticilerin mağdur olmaması için kuruluşa destek olduklarını bildirdi.

Asıl gayelerinin antepfıstığının ihraç ürünü haline gelmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Tüzmen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Antepfıstığının ihraç ürünü haline gelmesi için yaklaşık iki yıldır Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde çalışma yürütülüyor. Antepfıstığının ihraç ürünü olması için pazar araştırmaları yaptırıyoruz. Özellikle Ortadoğu ve Arap yarımadasındaki ülkelerde iyi bir pazar payı bulunan İran fıstığından çok daha kaliteli ve daha lezzetli olan antepfıstığını yurtdışına tanıtmak için Fıstık Tanıtım Grubu oluşturduk. Antepfıstığı Tanıtım Grubu'nun çalışmalarıyla Antepfıstığını ihraç ürünü haline getirmeyi planlıyoruz. Antepfıstığı ihraç ürünü olduğunda hem değeri artacak hem de kimsenin desteğine ihtiyaç duymadan kendi pazarını yaratacaktır. Üreticilerimizin uzun vadeli çıkışı buradadır.''

''ÇİFTÇİLERİMİZE CİDDİ BİR KATKI OLACAK''

Tüzmen, daha önce benzer bir çalışmayı Fındık Tanıtım Grubu adı altında yaptıklarını hatırlattı. Dış Ticaret Müsteşarlığı döneminde o zaman fındığın bir ihraç ürünü haline gelmesi için benzer bir çalışma yapmış olduklarını ifade eden Tüzmen, düzenledikleri kampanyalarla hemyurt içinde hem de yurtdışında fındığı tanıttıklarını kaydetti.

Bu çalışma sonucunda bugün fındığın, devletin sırtına destekleme alımlarıyla yük olmaktan, depolarda çürümekten kurtulduğunu ve Türkiye'ye yılda 1 milyar dolardan fazla ihracat geliri sağlayan ürün haline geldiğini belirten Tüzmen, çok kısa sürede Antepfıstığı için de benzer bir durum yaşanacağını, Antepfıstığının hem Gaziantep hem de Türkiye için büyük bir gelir kalemi olabileceğini vurguladı.

Tüzmen, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatını artırmak için çaba sarf ettiklerini ve son yıllarda bu alanlarda büyük artışlar sağladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

''Tarım ürünlerinin tüm katma değeri ülkemizde kalıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 40'ı tarım sektöründe istihdam ediliyor. Bir sanayi şehri olarak bilinen Gaziantep'te özellikle ilçelerde yaşayan ve tarımla geçimini sağlayan ciddi bir nüfus bulunuyor. Gaziantep'in ismiyle özdeşleşmiş fıstığın alımı için hazineden sağlanan ek kaynak üretim yapan çiftçilerimize ciddi bir katkı olacaktır. AK Parti iktidarı olarak çiftçilerimizin sorunlarını yakından biliyor ve bu sorunların çözümü için bütçe imkanları içinde elimizden geleni yapıyoruz. Bundan sonra işlenmiş tarım ürünlerinin ihracatının artırılması için gayretlerimiz olacak. Özellikle Gaziantep'te hem mevcut sanayi işgücü ve donanımı, hem de üretim faaliyetlerini dikkate aldığımızda tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için elverişli bir ortam olduğunu söyleyebiliriz"

Davut Uçar - Kenthaber / Gaziantep
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 16:07:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?