26
Aralık
2024
Perşembe
EKONOMİ

Üretene tüketen kadar kredi yok

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, taşıta, konuta ve tüketiciye verilen kredi vadesi ve oranlarının KOBİ'lere verilmediğini söyledi.

Nejat Koçer, yaptığı açıklamada, makro ekonomik rakamların iyi gitmesini olumlu karşılamalarına rağmen, bunu işyerlerine henüz yansımadığından şikayet ederek, "Ekonomide bir durum tespiti yaparsak; makro ekonomik rakamların getirdiği sonuçlar hepimiz tarafından olumlu karşılanmaktadır. Ancak bunların kendi işlerimize ve piyasaya yansımasında yaşanan sıkıntılar vardır. Bu sıkıntıları aşmak için hükümetimizin özellikle üreten kesime daha yakın olmasını ve güncel sorunların karşılıklı görüşmelerle çözülmesinden yanayız. Aşırı değerli YTL, ihracattaki rekabet gücümüzü çok zor noktalara getirmiştir. Reel enflasyon rakamlarına göre, uygulanan faiz rakamları, piyasalar için yüksek bir orandadır. İç pazarda daralma devam ediyor. Özellikle protestolu çek ve senet sayısında ciddi artışlar gözlemleniyor. Teşviklerin getirdiği haksız rekabet ortamı, sanayicinin motivasyonunu negatif olarak etkilemektedir" dedi.

Koçer, Çin'den ve Uzakdoğu'dan gelen kalitesiz ve standart dışı malların gümrüklerden çok kolay girebildiğini, ithal sanayi ürünlerine karşı, Türk sanayisinin kaderine terk edilmemesini istedi.

Tüketici kredilerinin, üreten kesime uygulanmadığına işaret eden Koçer, "Taşıta, konuta ve tüketiciye verilen kredi vadesi ve oranları maalesef KOBİ'lere yok.Türkiye'de tüketime verilen desteğin üretime de verilmesi gerekir. Türkiye'nin esas gündemi magazin değil üretim olmalı.Tüketenler ve tükenenlerin değil, üretenlerin manşet olduğu bir Türkiye istiyoruz" diye konuştu.

"SANAYİ ENVANTERİ ÇIKARILMALI"

Türkiye'nin gerçekçi bir sanayi envanterinin çıkarılması gerektiğini işaret eden Koçer şunları söyledi:

"Sanayileşmede ölçek teşkil eden pilot illeri tespit edip, bu illerdeki odalarla işbirliği yaparak sağlıklı ve gerçekçi bir sanayi envanteri oluşturulmalıdır. Kapasite raporları tüm imalatçı firmalar için zorunlu hale getirilir ve her yıl yenilenmesi sağlanırsa en doğru sonuçlara ulaşılır. Bu sayede de doğru planlar, doğru projeler hazırlama imkanı doğar. KOBİ tanımı hala belirgin değil. Hangi firma KOBİ, hangisi değil, belirli kriterleri olmalı ve sanayi odaları bu kriterleri belirleyecek yasal yetkiyle donatılmalıdır. Sanayi tesisleri, sanayi sicil belgesi sistemi içerisinde sınıflandırılarak, küçük, orta ve büyük ölçekli sanayi tesisleri olarak ayrılmalı, kredi, enerji tarifeleri, teşvik gibi imkanlardan farkı ölçeklerde faydalandırılmalıdır."

AB'ye ihracat yapan sanayicilerin CE belgesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Koçer, "CE belgesi alabilmek için onay verecek yerel kuruşların oluşması için çalışmalar hızlandırılmalı. TSE, üniversite, KOSGEB laboratuarları süratle akredite hale getirilmesi gerekir. Gümrük işlemlerinde TSE tarafından uygulanan testler ihracat işlemlerinde ciddi zaman ve para kaybına neden olmaktadır. Gümrüklerde test süreci kısaltılmalıdır" dedi.

Koçer, OSB'lerde doğalgaz kullanmak isteyen firmalara ilk yatırım maliyetleri içinde destek verilmesi de gerektiğini kaydederek, OSB'lerde kullanılan doğalgaz için özel fiyat uygulanması, OSB altyapı çalışmaları, çevre yatırımları için yapılan harcamalara KDV muafiyeti getirilmesi gerektiğini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 14:58:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?