19
Eylül
2024
Perşembe
YAŞAM

Karkamış Sınırı'ndan 2251 kişi geçti

Zaman zaman izdiham görüntülerinin yaşandığı geçişler olaysız sonuçlandı. Oğuzeli İlçesi'nden 981, Nizip İlçesi'nden 450 ve Karkamış İlçesi'nde de 820 kişi Suriye'ye gitmek için ilgili makamlara başvuru yapmışlardı. Suriye'ye ile ticaret yaptığını belirten İbrahim Yılmaz, orada bulunan arkadaşları ile bayramlaşmakı için ailesiyle beraber Suriye'ye gittiğini belirtti. Karkamış Kaymakamı Yavuz Selim Süzer, Karkamış'tan ilk kez bu Ramazan Bayramı'nda Türk vatandaşlarının Suriye'ye gittiklerini belirterek şunları söyledi. "Geçen sene Kurban Bayramı'nda Suriyeli vatandaşlar Türkiye'ye yine ilk kez Karkamış Sınır Kapısı'ndan geçiş yapmışlardı. Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin'in Halep Valiliği ile yapmış olduğu protokol neticesinde Türk vatandaşları ilk kez Karkamış Sınır Kapısı'nı kullanarak Suriye'ye geçiş yaptılar. Bu seneki Kurban Bayramı'nda Suriyeli vatandaşlar Türkiye'ye gelecekler. Daha sonraki bayramlarda ise çaprazlama yapılarak bir Türk vatandaşları birde Suriyeli vatandaşlatr Kaerkamış Sınır Kapısı'nı kullanarak geçişlerini sağlayacaklardır. Bayramın ikinci günü yaklaşık bin 800 kişi Suriye'ye geçiş yaptı" dedi.
Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan ise ilk kez Karkamış Sınır Kapısı'nın kullanarak Suriye'deki akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşlarının ilçelerinde bulunan sınır kapısını kullanarak Suriye'ye geçmeleri kendilerini memnun ettiğini belirterek şunları söyledi." Bu yıl ilk kez Ramazan Bayramı'nda Türk vatandaşlarının Suriye'ye geçmesine izin verilmişti. Karkamış İlçemizden 820 kişi Suriye gitmek için müracaat etmişti. Suriye'ye gitmek için ilk geçiş günü bayramın ikinci günüydü ve Karkamış'tan yaklaşık 750 kişi Suriye'ye geçiş yapmıştır"dedi.
Karkamış Sınır Kapısı'nın, Oğuzeli İlçesi'ne taşınması gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan, böyle bir söylenti olduğunu ancak resmi makamlarca herhangi böyle bir açıklama olmadığını belirtti. Kocaaslan,"Karkamış küçük bir ilçedir ve sanayisi yoktur. İlçe halkının geçim kaynağı tarımdır. Ancak Suriye Sınır'ında bulunması serbebiyle burada yaşayan insanların Suriye'ye giderek eşya alışverişinde bulunuyorlar. Buradan günlük yevmiyelerini kazanıyorlar. Günlük olarak yaklaşık 10 ile 15 milyon lira arasında para kazanıyorlar. İlçemizde bulunan sınır kapısının Oğuzeli'ne taşınması durumunda Karkamış halkına çok büyük kötülük yapılmış olur" dedi.
Bekir Şen
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 13:56:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İbrahim Kalkan IP: 81.213.177.xxx Tarih : 16.03.2005 16:47:56
İnsanların bayramda bilindiği gibi büyüklarini ziyaret etmeleri büyklere mutluluk verir. Gaziantep bölgesinde bulunan halkın çoğu Suriye kökenli olduğu için akrabalarının çoğu Suriyededir, bunun için Suriye'de akrabası olan Gaziantepliler bayramda fırat nahri gibi Suriyeye aktı gibi bir yorum getire biliriz. Halkın da mutlu olduğu bu tür organizasyonların devamını diler herkesin bayramını kutlarım.