Nevşehir’de boğaz ağrısı ve ses kısıklığı şikayetiyle doktora başvuran hastanın gırtlağında 12 santimetre uzunluğunda canlı sülük olduğu belirlendi.
Acil olarak ameliyata alınan hastanın boğazındaki sülük canlı olarak çıkarıldı. Son günlerde nefes almakta zorlanan Hakkı Baktı (26) boğaz ağrısı ve ses kısıklığı şikayetiyle Nevşehir Devlet Hastanesi’ne gitti. Daha sonra hastanın yapılan endoskopik (görüntülü kameralı inceleme) muayenesinde ses tellerini tutup soluk borusuna uzanan canlı sülük tespit edildi ve hastanın acilen ameliyata alınmasına karar verildi. Ameliyatı gerçekleştiren KBB Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci, endoskopik gırtlak muayenesinde sülüğün hareketli olduğunun ve yaklaşık 12 santimetre boyunda olduğunun görüldüğünü belirterek, gerçekleştirilen operasyonu şöyle anlattı:
’’Hastanın nefes borusunu her an tıkama ihtimali olacağı, sülüğün zaman geçtikçe oradaki kandan beslenerek büyük boyutlara ulaşabileceği hatta ani solunum durmasına yol açıp ölüme neden olabileceği nedeni ile acil olarak ameliyata almaya karar verdik. Hastaya aynı zamanda ameliyatın taşıdığı riskler anlatıldı, ardından ameliyatla ilgili hazırlıklar ivedilikle tamamlanarak acil olarak hasta ameliyathaneye alındı. Hasta Anestezi Uzmanı Uz. Dr. Bahriye Ünal tarafından, sülük nefes borusuna kaçırılmadan başarılı bir şekilde uyutuldu. Gecikme olsaydı hastanın ölümüne neden olabilirdi. Bu esnada ise Acil trakeotomi (hastanın boğazının havalandırma maksadı ile delinmesi) ihtimaline karşın hastanemiz KBB uzmanlarından Op. Dr. Onur Sönmez ile Op. Dr. Aykut Bozan ve Anestezi Uzmanımız Uz. Dr. M. Akif Yazar da ekibe dahil oldu. Daha sonra yapılan direkt laringoskopide ses telleri endoskop eşliğinde görünür hale getirildi. Endoskop eşliğinde sülük başarılı bir şekilde canlı olarak çıkarıldı. Kanama kontrolü yapıldı. Ameliyat 20 dakika sürdü ve herhangi bir komplikasyon olmadan başarılı bir şekilde sonuçlandı. Hasta bir gün sonra taburcu edildi. Ancak çok nadir rastlanan bu durum, gecikme olsaydı hastanın ölümüne neden olabilirdi.’’
BOĞAZA KAÇAN SÜLÜKLER SON DERECE TEHLİKELİ
Dr. Ali Değirmenci, ’’Bu tarz vakalar mevcut riskleri nedeniyle sadece üniversite hastanelerinde yapılabilmekteyken bir ilk olarak endoskopik olarak ve hastaya herhangi bir zarar vermeden hastanemizde bu ameliyat başarıyla tamamlanmıştır. Hastanemizdeki teknolojik imkanlar bu tarz zorlu vakaları yapmamızı kolaylaştırmaktadır. Bu başarılı vakada olduğu gibi ekip çalışmasının ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmış oldu’’ dedi.
Vatandaşları bu tür durumlara karşı uyaran Dr. Değirmenci, boğaza kaçan sülüklerin son derece tehlikeli olduğunu buraya yerleşen sülüklerin kan emerek şiştiğini bunun da çeşitli sıkıntılara (nefes darlığı ses kısıklığı, kanama, kansızlık v.b.) neden olabileceğini belirterek, yaz aylarında temizliğinden emin olunmayan sulardan kaçınılması ve kaynaktan su içenlerin de içecekleri suyu kaynatmadan içmemeleri gerektiğini bildirdi.
OLAY KARŞISINDA ŞAŞKINA DÖNDÜ
Gırtlağına sülük yapışan Hakkı Battı ise, sülüğün araziden içtiği kaynak sudan boğazına geçtiğini tahmin ettiğini belirterek, doktorlar tarafından gırtlağında bir sülük olduğunun kendisine söylendiğinde ilk başta çok korktuğunu söyledi. Boğaz ağrısının nedeninin içtiği soğuk su olduğunu düşünürken bir sülüğün gırtlağına yapışmasının kendisini şaşkına çevirdiğini ifade eden Baktı, Bir daha bakmadan su içmem. Mutlaka bardağa doldurup öyle içeceğim. Zaten artık hazır su içiyorum” diye konuştu.