Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Marka Kent Projesi kapsamında Nevşehir'de bir toplantı düzenlendi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan Marka Kentler Projesi'nde yer alan illerden biri olan Nevşehir'de, Kentsel Ölçekte Markalaşma isimli bir toplantı yapıldı.
Lykia Lodge Otel'de gerçekleştirilen toplantıya Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu'nun yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygı, Jandarma Alay Komutanı Jan.Kur. Albay Esat Mahmut Apaydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Vekili Mustafa Büyük, Belediye Başkanı Hasan Ünver, NÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Aydoğan, belediye başkanları, daire müdürleri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Vekili Mustafa Büyük, Türkiye ekonomisi için büyük önem arz eden Türk turizminde son yıllarda olumlu gelişmelerin yaşandığını ve 2007 yılı içerisinde Türkiye'ye gelen turist sayısının 23 milyon 341 bin olduğunu söyledi.
Bununla birlikte yıl içerisinde 18.5 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini hatırlatan Müsteşar Vekili Mustafa Büyük, 2006 yılına göre yüzde 17'lik bir artış yaşandığına dikkat çekti. Bakanlık olarak Marka Kentler Projesi'ne büyük önem verdiklerini ifade eden Büyük, "Son 2 yıl içerisinde yaptığımız çalışmalar ile turizm hedeflerini de belirlemek açısından bir strateji oluşturulması arzu edildi. Diğer bakanlıklarla yapılan çalışmalar sonucunda İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi şehirlerin dışında konumları itibarıyla kültür turizmine de uygun olan 15 kenti Marka Kent olarak belirlemiş durumdayız. Bu illere bakıldığı zaman Nevşehir, çok önemli bir turizm kenti, daha da önemli olacak bir destinasyon olarak gözüküyor. Şunu açıklıkla söyleyebiliriz ki; Nevşehir Marka Kent oluşumunda kendisinin hak etmiş olduğu Marka Kent imajına sahip. Ama bu markalaşmada dünyada gelinen noktalar çerçevesinde bizim de yapmamız gereken yeni tanıtım stratejileri var. Bunları gerçekleştirmemiz lazım. Turizm altyapı çalışmalarını tamamlamamız lazım. Özel sektör, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve turizmi etkileyen tüm aktörlerle hep beraber bu çalışmayı yapmak zorundayız" dedi.
Nevşehir Valisi Mehmet Asım Hacımustafaoğlu ise Nevşehir'in bir yandan cami, kervansaray, kaleler, 2 bin civarında kilise, 300'e yakın ibadet ve yeraltı şehirleri, antik kentleri, vadileri ve sayıları 1 milyon ile ifade edilen peribacalarıyla dünyanın ilgisini üzerinde toplayan bir şehir olduğunu söyledi. Nevşehir'in Marka Kentler arasında yer almasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Hacımustafaoğlu, bu konuyla ilgili ileriki günlerde bir dizi çalışmaların gerçekleştirileceğini kaydetti.
Vali Hacımustafaoğlu, "Binlerce yıllık tarihe sahip olan bölgemizde yaşamış uygarlıkların kültür birikimlerini gelecek kuşaklara aktarmak ve ilimize gelen turistlere sunmak amacıyla bir Kent Müzesi kurulması gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımıza başladık. Bölgemizde mevcut 700 adet kültürel ve mimari örneği yapılar var. Bunların envanterleri hazırlandı ve kitaplaştırma süreci devam ediyor. Kültür ve mimari özellikleri olan yapıların ve ören yerlerinin restorasyonu yapılması gerekiyor. Bununla ilgili projeye başladık. Derinkuyu, Özkonak, Tatlarin, Kaymaklı ve Mazı yeraltı şehirlerinin çevre düzenlemesi, altyapı turizm hizmet birimlerinin kurulması için de çalışmalar yürütüyoruz. En büyük eksikliklerimizden bir tanesi ise kongre merkezleri. Bununla birlikte peribacalarının ışıklandırılmasına da büyük önem veriyoruz. Kaleler, Göreme Açıkhava Müzesi ve Zelve ören yerinin ışıklandırılması için de çalışma yapmamız gerekiyor. Ayrıca örnek turizm danışma büroları oluşturularak Göreme, Kaymaklı ve Derinkuyu'da ileri
derecede yabancı dil bilen danışma memurlarının görevlendirilmesi gerek" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Vekili Ayla Mirmahmutoğulları başkanlığında oturuma geçildi. Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü ve Türkiye Turizm Stratejisi Koordinatörü Gürsel Gündoğdu, Projeler Genel Koordinatörü Tülin Okumuz ve Proper İletişim A.Ş Müdürü Pelin Bengisu'nun konuşmacı olarak katıldığı oturumda, 'Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Marka Kent Eylem Planı', 'AB ve Diğer Uluslararası Kuruluşların Fon Kaynakları' ve 'Destinasyon Markalaşması' konuları ele alındı.
MARKA KEEEENT.Nasıl oluyorsa tarih ve turizm zengini olan kent neresi,,göreme,mustafapaşa en zengin tarih kokuyor ama vatandaşa hizmet yerine mıhtarlıkta hizmet veriliyor belediyeleri kapanıyor,ören gelirleriniiii iyii yiyin haaa vatandaşa hizmete ne gerek.resimlerle avunsun vatandaş.hizmet nerede?kalıyor.
nevşehir daha nice değerlere sahip olduğu için daha iyilerini hak ediyor yolun açik olsun nevşehir