8
Eylül
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Nevşehir'e müjdeli haber

Nevşehir, UN-HABİTAT tarafından Dünya Barış Konferansı merkezi olarak kabul edildi.

Bu kapsamda ilk konferans, 21 - 28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, UN-HABİTAT’ın merkezinin bulunduğu Kenya’nın başkenti Nairobi’de UN-HABİTAT İcra Direktörü Daniel Biau ile imzaladığı protokol gereğince Nevşehir, UN-HABİTAT’ın ’Dünya Barış Konferansı Merkezi’ olarak kabul edildi. Atılan imza çerçevesinde bundan böyle her yıl UN-HABİTAT’ın belirleyeceği tarihler içerisinde Nevşehir’de Dünya Barış Konferansı düzenlenecek. İlki 21 - 28 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan konferansa, dünyanın çok sayıdaki ülkesinden yaklaşık bin 500 belediye başkanı, vali ve eyalet valisi katılacak. İlk konferansa ayrıca, dünya liderleri, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, ABD eski başkanlarından Bill Clinton, George Bush, ünlü tenor Pavarotti, gibi çok sayıda ünlü sima davet edildi.

Düzenlenecek olan konferansta, dünya barışının güvence altına alınması, barış ve hoşgörü kültürünün yaygınlaştırılması, dünya üzerindeki savaş ve çatışmalardan sosyal ve fiziki yaralar almış kentlerin iyileştirilmesi ve dünyada gelecekte olabilecek savaş ve çatışmaların önlenebilmesi için dünya liderlerine yardımcı olmak üzere bir öncü grup oluşturulması konuları ele alınacak.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Kenya’nın başkenti Nairobi’de atılan imzayla birlikte Nevşehir’in, bir dünya barış kenti kimliğine büründüğünü belirterek, "Artık Nevşehir dünyada çok önemli bir misyona ev sahipliği yapacak. Nevşehir, Kapadokya ile birlikte sadece adı turizm ile anılan bir kent olmaktan çıkıp, ismi dünya barışıyla anılır hale gelecek. Bu aynı zamanda Türkiye’nin ve Kapadokya’nın dünyaya tanıtımı açısından da oldukça önemli bir etkinlik" dedi.

Belediye Başkanı Ünver, Kenya’nın başkenti Nairobi’de imzalanan Dünya Barış Konferansı resmi protokolüne imza attığı kalemin bu tarihlerde Paşa Konağı’nda açılacak olan "100 bin kilometrenin Hikayesi" isimli fotoğraf sergisi içerisinde sergileneceğini açıkladı. Barış Konferansı dolayısıyla yanında taşıdığı dijital fotoğraf makinesiyle şu ana kadar çektiği tüm fotoğrafların da söz konusu sergide sergileneceğini kaydeden Ünver, "Bu kalemin bizim için çok büyük önemi var. Bu kalem Nevşehir’in kaderinin değiştirileceği bir dönüm noktası olarak gördüğümüz Barış Konferansı’nın resmileştiren kalem. O nedenle bu kalemi hayatım boyunca saklayacağım. Ve barış konferansının ilimizde yapılacağı tarihlerde fotoğraflarla birlikte bu kalemde sergilenecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2005 Pazar 17:16:57
Güncelleme :10 Nisan 2005 Pazar 17:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?