Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, son aylarda yeterli kar yağışının yaşanmadığı Nevşehir'de bu durumun 2010 yazında yaşanacak kuraklığın habercisi olduğunu söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, yaptığı açıklamada, 2009 yılının son aylarında ve yeni yılın geçirdiğimiz ilk ayında Nevşehir'in ülke genelinde olduğu gibi yeterli kar yağışını alamadığını ve bununda tarım arazilerinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olduğunu belirtti. Kış aylarında yağan karın toprak üstünde yorgan vazifesi görerek toprak altını don olaylarına karşı koruduğunu aynı zamanda yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını beslediğini ifade eden Tunç, son dönemdeki kuraklığın ve don olaylarının ürün kayıplarına neden olacağını vurguladı.
Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda 2009 Sonbahar mevsiminde ve 2010 yılının ilk ayında oldukça kurak bir dönem geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz.Bu aylarda 'toprağın yorganı' dediğimiz karın yeterli miktarda yağması gerekiyordu.Ne yazık ki son 4 aydır iki gün üst üste kar yağışı yaşamadık.Bu iklim şartlarını değerlendirdiğimiz zaman; çok az miktarda kar veya yağmur yağması, sonrasında da bunun dona çekmesi özellikle tahıllarda ciddi zarar meydana getirir.Bunla beraber ürün kayıpları da beraberinde gelir. Üreticilerimiz bu don olaylarına karşı yapabileceği bir şey yok.Depolarındaki mahsullerini koruyabilirler ancak tarlalarındaki ürünler için bir şey yapabilmeleri mümkün değil" dedi.
Kar yağışının istenilen seviyede gerçekleşmemesi nedeniyle su kaynaklarında ciddi bir azalma beklediklerini ifade eden Tunç, buna karşı 2010 yılında yaşanabilecek kuraklıkla ilgili tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini söyledi. Salma sulama sisteminin bölgede yasaklanarak çiftçilerin damla sulama sistemine geçmelerinin zorunlu kılınması gerektiğini vurgulayan Tunç, "Küresel ısınma ile birlikte su kaynaklarımız hızla tükeniyor. Artık bunla ilgili ciddi tedbirler alınması gerekir. Özellikle salma sulama sistemine çiftçilerimiz artık bir son vermeli. Çünkü salma sulama sistemi ile bir tarla için bir yılda tüketilen su miktarı ile damla sulamada aynı tarlayı 5 yıl boyunca sulamanız mümkün. Bu konuda devletimiz gerekli çalışmayı yaparak su tasarrufunu sağlamalı" diye konuştu.
sn.tunç öncelikle patates üreticisine değil tüm üreticilere destek vermeli emeğini alamayan üreticiii,,, PERİŞAN ,,,, eğitim gerek deseniz daha mantıklı, üzüm üreticisi bölgede perişan hiç bunlardan bahsetmiyorsunuz neden?? gündem HEP PATATESCİMİİİİ?