8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

Barış çağrısı ile bitti

UN-Habitat öncülüğünde Nevşehir Belediyesi ve Yerel Yönetimler Derneği tarafından düzenlenen Dünya Yerel Yönetimler Barış Konferansı sona erdi.

Dünyanın yaklaşık 45 ülkesinden bin 500'ü aşkın vali, belediye başkanı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üniversitelerden yetkililerin katıldığı Dünya Yerel Yönetimler Barış Konferansı, yayınlanan Kapadokya Barış Deklarasyonu ile sona erdi. Kapadokya Barış Deklarasyonu'nu okumak için kürsüye çıkan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, dünyada ilk defa farklı dinlerden, farklı dillerden yerel yöneticilerin katılımıyla barış adına böyle bir konferans gerçekleştiğini vurguladı. Başkan Ünver, "Biliyorum ki bu konferanstan sonra dünyada savaşlar sona ermeyecek; ama biz bu konferanslarla dünyada bir tek insana bile savaşmanın kötü, barışın iyi olduğunu öğretebildiysek bu konferans başarılı olmuş demektir" dedi.

Dünyada ilk antlaşmanın yine Anadolu topraklarında yapıldığı kaydeden Ünver, bu antlaşmada bir bayanın imzasının olduğunu hatırlatarak, bu sebeple Barış Deklarasyonu'nu kendisinin yerine bir bayanın okumasını istedi. Kapadokya Barış Deklarasyonu daha sonra Dışişleri Bakanlığı Tanıtım Daire Başkanlığı yetkilisi Çiğdem Tenker tarafından okundu.

Dünyada yerel demokratikleşme çabaları olmaksızın barışın tam olarak sağlanamayacağı ve uzun süreli barışın anlamlı ve çok gelişmiş bir demokrasiyle sağlanacağının belirtildiği deklarasyonda, dünyanın dört bir yanından gelen vali ve belediye başkanları hükümetlerin çatışmalardan etkilenen bölgelerde barış, güvenlik ve refahı desteklemek için çabalarını artırmaları ve tüm kaynakları harekete geçirmeleri istendi. Deklarasyonda ayrıca, yerel liderler ve sivil toplum örgütleri yoksulluğun ortadan kaldırılması yönünde şehir yönetimine katılmaya davet edilirken, çatışma sonrası yeniden imar sürecindeki vatandaşlar dahil, kalkınma konularında etkili bir katılım yaklaşımı temin etmesinin gerektiği vurgulandı.

Kapadokya Barış Deklarasyonu'nun da ayrıca Nevşehir'de bu yıl ilki gerçekleştirilen Dünya Yerel Yönetimler Barış Konferansı'nın önerilerinin uygulanışını izlemek, başarılı uygulamaların devamını sağlamak ve çatışma sonrası yeniden imar ve kırsal kalkınma konularında yerel yönetimlerin etkili bir diyalog başlatmalarını sağlamak için Nevşehir'de bir Koordinasyon Sekreteryası kurulması kararlaştırıldı

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 18:14:59
Güncelleme :9 Ekim 2005 Pazar 17:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?