8
Eylül
2024
Pazar
TURİZM

Turizmciler KDV indirimi istiyor

Türkiye'de turizme uygulanan yüzde 18'lik KDV oranını yüksek bulan turizmciler, KDV'nin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yüzde 6'lar seviyesine çekilmesini istiyor.

Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok, yaptığı açıklamada, turizmde uygulanan KDV oranının düşülmesini istedi. Türkiye'de uygulanan yüzde 18 oranındaki KDV'nin oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Tok, hükümetten bu oranın düşürmesini beklediklerini söyledi. KAPTİD Başkanı Tok, Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 6 civarında olan turizmdeki KDV'nin Türkiye'de bu denli yüksek olmasına anlam veremediklerini belirterek, "Turizmciler olarak yüzde 18 oranındaki KDV'yi oldukça yüksek buluyoruz. Bu konuda bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. Rekabet ettiğimiz Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde bizim ödediğimiz kadar KDV yok. Ayrıca bu ülkelerde bizimki kadar çeşitli vergiler de yok. Bir an önce Türkiye'deki KDV oranlarının da rekabet ettiğimiz ülkelerdeki orana çekilmesi gerek. Onlar kadar olmasa da en azından onlardaki orana yaklaşık bir rakam olsun" dedi.

Turizm sektörüne Türkiye'de bir sanayi gibi bakıldığını, bunun da yanlış olduğunu ifade eden Tok, "Turizm sektörüne bir sanayi sektörü gibi bakmak yanlış. Bizler yıldızlı otellerde 1 müşteri de olsa en az 60 kişi çalıştırmak zorundayız 100 kişi müşterimiz olsa da aynı. Bu hafta müşteri yok otelleri kapatalım deme gibi bir lüksümüz yok. Bunun yanında bu sektörde uygulanan vergiler belimizi büküyor. Bu şartlar altında hizmet kalitemizi artırma ve tanıtım gücümüz kalmıyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2005 Perşembe 10:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?