Nevşehir Avanos'ta bulunan Yamanlı Kilisesi, mimarisiyle turistlerin ilgi odağı oldu. Yamanlı Kilisesi, kare planlı nartekste ;duvar yüzeyleri baklava , yıldız,madalyon ve haçlarla dekore edilmiştir.Absidin kuzey bölümlerinde yapraklar ve üçgenlerden oluşan bir taç içinde latin haçı bulunmakta.
Yine absidin kuzey yüzeyinin ortasında çok süslü bir Malta haçı,nef ;indoğu tarafinda inci sembolizmi ve yapraklarla süslenmiş,zigzag ve inci sembollerinden oluşan bir taçla çevrelenmiş bir Malta haçı bulunmaktadır. Nef in Kuzey bölümünde kabartma kolon üzerinde Grek haçı bulunmakta ve hemen yanıında da bir latin haçı görülmektedir. Bütün bu süsleme ve semboller anlaşılması ve açııklanması güç bir konu olarak kalmakta, ilk Bizans ve Bizans öncesi kültürle ilintili görünmektedir.
Burada kullanılan süsleme üslubu Bizans öncesi doğu kültürlü Roma mozaik ve duvar süsleri çağrıştırmaktadır.Bölgenin en eski, en ilginç aynıı zamanda çözümlenmesi en güç kiliselerden birisidir.Latin-Grek-Malta haçlarıyla işlenmiş olan Yamanlı kilise, Kapadokyada ilk hristiyanlık kültürünün izlerini de taşımaktadır.Yine bu bağlamda " St. Vanotea ulaşırken sol tarafta inşaatı bitmemiş harika - şehitler için - bir dua evi bulunmaktadır" diyen Nysse li Grogoir ın 371-379 yılları arasında Avanos hakkında yazdığı meşhur mektubunu hatırlamamak imkansızdır.
Gerçekten de Yamanlı Kilisesi nin tavanı tam bitmemiştir.Kilise yapısı Bizans öncesi Suriye türür dene yapıya sahiptir.Tüm bu eksikliğine rağmen bu yapıyı IV. yüzyılın sonları ile VI. yüzyıl arasına tarih eklemek mümkündür.