Niğde ile ilgili yazdığı dört kitabı, beşbini aşkın köşe yazısı ile Niğde sorunlarını ve tarihini, doğasını gündeme taşıyan Ömer Fethi Gürer 2002 yılından beri açılacağı söylenen “Otantik Halı Müzesi” halen açılamayışından üzüntü duyduğunu söyledi.
Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer Otantik Halı müzesinin Ak Medrese ya da eski bir Niğde Konağı onarılarak açılmasını beklediğini belirtti. Birden çok köşe yazısı ile de konuya dikkat çeken Ömer Fethi Gürer son durum ile ilgili şöyle dedi “ Yıllardır Niğde Otantik Halı Müzesi açılmasını bekliyoruz. Köşe yazılarımla konuyu her dönemde gündemde tutmaya çalıştım. Müze açılması için Niğdeyi sahiplenen her kesin ve kesimin yoğun destek vermesinin zamanıdır.
Halı müzesi fikri öteden beri vardı ama bu konuyu ciddi ele alınışı 2002 yılında Vali Refik Arslan Öztürk girişimi ile oldu. “Geleneksel Niğde Halıları “ adı altında bir projeye başlatıldı. Ayhan Şahenk Vakfı da katkı verdi. Valilik ve Halıcılık Birliği ve Birlik Müdürü Bilgenhan Harmanşah’ında çabaları ile önemli gelişme de sağlandı. Proje kapsamında evlerde, camilerde, halıcılarda, kataloglarda vb. yerlerde çok sayıda halı incelendi, fotoğrafları çekildi. Bölge ait olduğuna karar verilen yaklaşık 100 adet halı tespit edildi, bu desenler tekrar çizilerek arşivlendi. Desenleri çizilen halılardan birçoğu yeniden dokundu. Projenin en önemli aşaması açılması planlanan “Niğde Halıları Müzesi” idi. Ancak yıllardır bu müze açılmadı.Halılar birlik depolarında durmaktadır. Artık bu bekleme sona ermeli ve halı müzesi açılmalıdır Bilgenhan Harmanşah bu konuda hem yöreyi hem konuyu bilen bir uzmandır.Onunda çabaları ile müze kısa sürede Niğde kazandırılması olasıdır. Vali Belediye Başkanı ve kentin diğer ilgilileri ile Niğde demokratik kitle örgütleri ve Niğde sevdalıları bu konuyu sahiplenmelıdır”dedi.
Niğde Kapadokya Başkenti kitabının da yazarı olan Ömer Fethi Gürer bu kitabında da Niğde el sanatlarından söz ederken Niğde Halıları hakkında da bilgi verdi. Ömer Fethi Gürer Niğde halıcılığın önemin de vurgu yaparak bu konuda dünde yapılan çalışmaları da anımsattı.
Gürer şöyle dedi."1972 yılında Niğde halıcılığı gelişimi için Mahalli İdareler Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği kuruldu. Birliğe bağlı Halıcılık Okulu 90 öğrenci ile faaliyete başladı. Halıcılık okulunda 900-1000 yıl evveline kadar Niğde ve civarında dokunan eski Türk Halılarının motifleri araştırılarak 1972 yılında slâyt haline getirildi. Özgün motiflerin korunması çalışmaları yapıldı. Niğde Halıcılığını korumak adına başlatılan çalışmalarda 2007 yılında İl Özel İdaresi, 47 Belediye, 36 Köy Muhtarlığı olmak üzere toplam 84 mahalli İdare Birliğin üyesi konumuna ererek önemli aşama yakaladı. Bu bağlamda günümüzde Niğde halıcılığının korunması ve yaşamasında bu birliğin önemli bir katkısı desteği bulunmaktadır. Rekor boyutta dokudukları halı ile de ünlenen birlik Niğde için çok önemli bir görevi başarı ile yürütmektedir. Desteklemek ve sahip çıkmak her Niğdeli içinde bir görevdir” dedi.
T.C.Niğde Mahalli İdareler Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği 1992 yılına kadar kişilere üretim yapar iken bu tarihten sonra sadece firmalara fason üretim yapmaya başladı ve kurulduğu tarihten bu yana çok sayıda yerleşim yerinde halıcılık atölyeleri/ kursları açıldı.Özellikle 1992 yılından sonra üretim ve kurs sayısında önemli artışlar olmuştur. Son 20 yılda yaklaşık olarak 130.000 m2 el halısı dokunarak Niğde ekonomisine yaklaşık olarak 8 milyon Amerikan Doları karşılığı katkı sağlandı.
Niğde otantik halı müzesi açılması fikri çok güzel bir fikir destekliyorum ve bir an önce açılmasını istiyorum