21
Kasım
2024
Perşembe
NİĞDE

MOBESE amacına ulaştı

Niğde Emniyet Müdürü Kadri Kartal, MOBESE sisteminin öncelikli amacının vatandaşın suç işlemeye olan meylini düşürmek olduğunu belirterek, 6 aylık süre içerisinde de bunu başardıklarını söyledi.

Niğde’de 23 Aralık 2008 tarihinde, kentin 4 girişine yerleştirilen plaka okuma ve ana arterlerde bulunan 56 kamera ile hizmete giren MOBESE sistemi kurulum amacına ulaşmıştı. Asayiş yönünden son derece huzurlu olan kentte MOBESE’nin de yardımı ile sokak suçları neredeyse yok denecek seviyelere düştü.

Niğde’nin asayiş yönünden Türkiye’nin en sakin illerinden birisi olduğunu belirten İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal, MOBESE öncesi hırsızlık ve mala karşı suçlarla mücadele için yapılan projeli çalışmaların yanı sıra MOBESE’nin devreye girmesi ile suç oranlarında ciddi manada azalma gözlendiğini kaydederek, “Zaten hizmete giren MOBESE’nin bulunduğu yerlerde suç sayılarımızın çok yoğun olduğu söylenemez. MOBESE’nin dünya genelindeki kurulum amaçlarından ilki caydırıcılık unsuru olmasıdır. İkinci sırada ise meydana gelen olaylarda suçlunun tespiti ve yakalanması gelmektedir. Niğde’de sokak suçları olarak nitelendirdiğimiz hırsızlık gibi, yankesicilik ve gasp gibi suçlar yok denecek kadar az. MOBESE’nin de desteği ile bugün itibariyle Niğde’de bu suçlar sıfıra yakındır” dedi.

SİSTEME YENİ KAMERALAR EKLENECEK

Sistemin yeni kameraların eklenmesine açık olduğunu ifade eden Emniyet Müdürü Kartal, “Bu nedenle kentin merkezinde bulunan alkollü eğlence yerlerinin yakından takip edilmesi için yeni bir çalışma başlattık. Bu doğrultuda MEDAŞ yetkililerinin de aydınlatma desteği vermesi ile ‘Melek Girmez’ diye tabir edilen Madenciler Sokak ile Yeni Çarşı ve Uzun Sokak bölgelerine yeni kameralar yerleştiriyoruz. Kafasında suç işlemeyi veya kural ihlali yapmayı planlayan kişilere yönelik psikolojik caydırıcı bir etki oluşturmaktadır. Bu zaten polis olarak bizim istediğimiz bir husus. Çünkü suçun oluşması yerine daha gerçekleşmeden bertaraf edilmesi hem insanlarımızın huzuru hem de kentin imajı açısından son derece önemlidir” diye konuştu.

2009 yılının ilk 4 ayında kente giriş çıkış yapan araç sayısı 400 bin 286 olarak gerçekleşti. Bu araçlardan 3 bin 211 adedi sorunlu olarak belirlenirken, 179 araca işlem yapıldı. 155 Polis İmdat telefonlarına Asayiş, Trafik, Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlar yönünden bin 722 ihbar gelirken bunlardan 208'i asılsız ihbar olarak kayıtlara geçti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 12:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?