Niğde Tarım İl Müdürü Cemil Usanmaz, 1999-2008 yılları arasında organik tarıma olan ilginin 15 kat arttığını belirterek, üretim kapasitesinin 45 bin tonu aştığını vurguladı.
Niğde'de ilk olarak 1999 yılında uygulamaya başlanan organik tarımın her geçen yıl gelişerek büyüdüğünü, bu gelişmenin de hem Niğde için, hem de ülkemiz için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Usanmaz, "Devlet desteği ve yatırımcıların çabası ile rakamlar sürekli yükseldi.
1999 yılında 223.6 dekarlık alanda 7 olan üretici sayısı, bugün 106 üretici ve 8 bin 133.54 dekarlık dikim alanına ulaştı. Elma, armut, kayısı, kiraz, şeftali, vişne, üzüm gibi 20 civarında meyve ve sebzenin organik üretiminin yapıldığı Niğde'de, üreticiler organik tarıma her geçen gün daha fazla ilgi gösteriyor. 2008 yılı itibariyle Gümüşler, Sazlıca, Aktaş, Uluağaç, Yeşilburç, Taşlıca, Karamahmutlu, Dündarlı, Ovacık, Bahçeli, Aktoprak ve Kaynarca gibi yerleşim alanlarında organik üretim yapan yetiştiricilerimizin ürettiği ürünler 45 bin tonu geçti” dedi.
Organik üretimle elde edilen ürünlerin diğer ürünlere oranla daha fazla fiyattan alıcı bulduğunun altını çizen Usanmaz, “Üreticilerimizin bahçe veya tarlaları zirai hastalık ve zararlı yoğunluğunun fazla olmadığı arazilerinde organik tarıma geçmeleri kendilerinin yararına olacaktır. Tarım İl Müdürlüğü olarak bu konuda biz kendilerine her türlü teknik desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
Tüketiciyi aldatmaya yönelik, organik olmayan ürünlere organik damgasının vurulmasına karşı denetimlerin de sıklaşacağına vurgu yapan Usanmaz, aldatmaya yönelik girişimleri olan işyerlerinin önemli ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerini hatırlattı.