22
Aralık
2024
Pazar
NİĞDE

Patateste çözüm yok!

Türkiye'nin patates ambarı olan Niğde'de pazar bulamadığı için ürettiği 770 bin ton patatesin 38 bin tonunu ambarlarda çürüten çiftçi, bu yıl aynı sıkıntıyı yaşamamak için çözüm arıyor.

Niğde Ziraat Odası (NZO) Başkanı Veli Kenar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl ilde 770 bin ton patates üretildiğini bu yıl ise beyan edilen 755 bin ton tahmini rekoltenin, beyan edilmeyenlerle bir milyon 400 bin tona ulaşabileceğini ifade etti.

Niğde'nin kendine özgü bir tarım merkezi olduğunu vurgulayan Kenar, "İlimizde geçtiğimiz yıl patatesin yanı sıra 380 bin ton buğday, 106 bin ton elma, 19 bin ton lahana bir o kadar da bakliyat üretildi. Pazar bulamadığı için Niğdeli çiftçilerimizin elinde kalan 38 bin ton patates çürümeye terk edildi. Bu günlerde yine pazar sorunu var. Birinci kalite ürünün pazar fiyatı 22, ikinci kalitenin 18 kuruş, çiftçi sıkıntılı. Yine hayal kırıklığı yaşamaktan korkuyor. Biz Ziraat Odası olarak bakanlığa, sorunları içeren bir rapor sunduk. Dış pazar sorununa kolaylık getirilsin istedik. Patatese ton başına peşin verilmesi talebiyle 350 lira ihracatı teşvik desteği istedik." diye konuştu.

Elde edilen ürün rekoltesi ile Niğde'nin Türkiye'nin başta gelen patates üretim merkezlerinden birisi olduğuna vurgu yapan Kenar, "Belirtmeliyim ki, Niğde patatesi, sadece rekoltesi ile değil kalitesi ve lezzetiyle de Türkiye'de bir numara. Ancak ne var ki bu kadar kaliteli bir ürün ne iç pazarda ne de dış pazarda hak ettiği değeri bulamamaktadır." dedi.

"NİĞDE BÜROKRASİSİ SINIFTA KALDI"

Çözüm getirilmemesi durumunda bu sorunların her yıl tekrarlanacağının altını çizen Kenar, "Sorunlar bertaraf edilmediği takdirde Niğdeli çiftçimizin rakipleriyle yarışabilmesi mümkün değil. Bunun en önemli sebeplerinin başında ise elektrik, mazot ve gübre fiyatlarının çok pahalı olması geliyor. Üstüne üstlük bir de üreticilerimiz sertifikalı tohumu pahalı olduğu için ekemiyor ve hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu konuda sertifikalı tohumun devlet eliyle sağlanması bir çözüm olabilir." şeklinde konuştu.

Yıl içerisinde çeşitli toplantılarla Niğdeli patates üreticilerinin sorunlarını bürokratlarla paylaştıklarını dile getiren Kenar, "Konuyla ilgili herkes bir söz söylüyor fakat iş çözüm aşamasına geldiğinde kimse taşın altına elini koymuyor. Ne Niğde patatesinin dış pazar sorununda, ne tanıtımda, ne de çiftçilerin gider maliyetleri konusunda atılan önemli bir adım olmadı." eleştirisinde bulundu.

"İHRACATTA EN BÜYÜK RAKİBİMİZ İran"

İhracat konusunda Niğde'nin en büyük rakibinin Niğde olduğunu vurgulayan başkan Veli Kenar, İran'ın geri plana itilebileceğini, bununda tanıtım ve çiftçinin kronikleşen sorunlarının biran önce çözüme kavuşturulması ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Niğde'nin ürünlerini satmak için artık kendi pazarını kendisinin bulması durumunda olduğunu ifade eden Kenar, "Bunun içinde üretici ve esnaf birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmalıdır. Fiyat değerlendirmesinin zamanında yapılması üretici için önemli bir gereksinimdir. Bunun dışında alınması gereken bir diğer önlem ise patates üretimi dışında meyve ve sebze ekim dikimine zemin hazırlanmasıdır." şeklinde konuştu.

...
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2012 Perşembe 18:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?