Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Gazeteciler Birliği'ni (NGB) ziyaret ederek kentin sorunları hakkında gazetecilere bilgiler verdi.
NGB'nin düzenlediği haftanın konuğu programına katılan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, göreve geldiklerinde 58,4 milyon TL borcu olan bir belediyeyi devir aldıklarını, gerekli planlamanın yapılmasının ardından esnafa olan borç ödemelerine ağırlık verdiklerini belirtti.
Esnafa olan borç oranının 3,5 milyon TL'ye indirildiğini, bir taraftan da hizmet üretmeye devam ettiklerini kaydeden Başkan Akdoğan, "MEDAŞ'a olan borçları ise ödemedik. Uygulamayı planladığımız birkaç tane kentsel dönüşüm projesi var. Bunlardan özellikle bir tanesi Niğde Belediyesi'nin bütün borçlarını silinmesine imkan verebilecek düzeyde. Ancak projenin uygulanabilmesi gerekiyor. Bunun için de sadece vatandaşın projeye 'tamam' demesi gerekiyor” dedi. Emlak vergisinin tahsili noktasında sıkıntılarının bulunmadığını ancak kayıp ve kaçak oranının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Akdoğan, “Kimin ne kadar taşınmazının olduğu belediyenin bilgi işlem sisteminde kayıtlı değil. Yaklaşık 500 bin TL tutarında bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sistemi Niğde Belediyesi emlak servisine kurduğumuz zaman hem tapu dairesindeki veri tabanlarını, hem de kadastrodaki veri tabanlarını Niğde Belediyesi'ne aktarma imkanı sağlamış olacağız. Bunun sonucunda da emlak gelirleri en az beş katına çıkacak diye düşünüyoruz. Ecemiş Suyu'nu Niğde'ye kazandırma projesinde direkten döndük. Önümüzdeki iki yıl içinde Ecemiş Suyu'nun Niğde Belediyesi topraklarına akacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
KENTEL DÖNÜŞÜMLERE HIZ VERİLECEK
Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların zihninde 'Belediye arsamızı elimizden alacak, bize bir şey vermeyecek' gibi yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Başkan Fruk Akdoğan, "Böyle bir şey söz konusu değil. Biz projeyi uygularken kimseye evinden çık demeyeceğiz. Bölgede 4 bin 500 konut üreteceğiz ve arsasını aldığımız vatandaşın evini vereceğiz. Bu projeyi birçok il uyguluyor. Kale çevresinde insanlarımızın barındığı ve birkaç odadan oluşan 150 civarında ev bulunuyor. TOKİ'den 150 konut sözü alabilirsem kale çevresini boşaltmayı düşünüyorum. Kalenin etrafını boşalttığımızda ise artık Kale çevresinde yapmayı planladığımız dönüşüm projesini Anıtlar Yüksek Kurulu'na verebileceğiz” dedi.
Kentin trafik sorununun çözülebilmesi için bol otopark yapmanın yeterli olmayacağını, hatta ne kadar çok otopark yapılırsa kente giren araç sayısının eşit oranda artacağına inandığını vurgulayan Başkan Akdoğan, “Otoparklara karşı değiliz ama bilimsel olarak bu çalışmaları yapanlar şehirlerin teneke yığınlarının park edeceği alanlara dönüştürülmemesi tavsiyelerinde bulunuyor. Ne kadar çok otopark yaparsanız vatandaş şehir merkezine o kadar çok gelir ve trafik de o kadar yoğunlaşır. Şimdilik ortada kalan araçların park edebileceği otoparklar yapacağız ardından caddelere parkmetre yapacağız. 2010 yılı ortalarında bunun çalışmasını yapacağız. Seçimden önce halk otobüslerinin verilmiş haklarını geri almayacağımızı söyledik. 2012 yılına kadar sözleşmeleri var. Ancak sözleşmeleri bittiğinde toplu taşıma işini Niğde Belediyesi'nin kendisinin yapması gerektiğini düşünüyoruz. Toplu taşımanın halkımıza daha kaliteli sunulabilmesi için bu hizmetin belediye tarafından verilmesinde yarar var” diye konuştu.