Anadolu halk mutfağının kaybolan değerlerini, kültürünü yeniden kazandırmak ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak amacıyla Tokat'ta ilki yapılan "Anadolu'dan Geleneksel Lezzetler Şenliği" kortej yürüyüşüyle başladı.
Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, Kelkit Havzası Kalkınma Birliği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Mutfak Dostları Derneği, Avrasya Aşçılar Derneği, Anadolu Halk Mutfağı Araştırma Platformu ile Assos Vakfı'nın işbirliğinde düzenlenen şenliğe Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz, Tokat Belediye Başkan Vekili Sami Dutoğlu, Niksar Belediye Başkanı İdris Şahin, Dostlar Sofrasının sahibi Hüseyin Özer, Aşçılar, basın mensuplar ve davetliler katıldı.
Anadolu'nun kaybolan lezzetleri dünyaya tanıtmayı amaçlayan etkinlikler öncesi davetlilere 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı bahçesinde yöresel tatların yer aldığı kahvaltı verildi. Kahvaltı sonrası etkinlik alanında açılan standlar gezildi. Davetliler, dünyada ilk 10 yemek arasına giren İskilip pilavının yapılışı konusunda bilgi aldı. Program kortej yürüyüşüyle devam etti. 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı önünde başlayan kortejde Belediye Bandosu eşliğinde davetliler Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Kortejde ayrıca yöresel giysi ve ürünler sergilendi. Traktörler üzerinde yöresel kıyafetleriyle buğday döven erkelerle yöresel parçalarını okuyarak buğday öğüten bayanlar dikkat çekti. Kortej yürüyüş sonunda ise Vali Gürbüz, Vali Dalmaz Atatürk Anıtı önüne çelenk sundu.
İstiklal Marşı okunduğu esnada ise sıcak havaya dayanamayan bir öğrenci baygınlık geçirdi. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan etkinlikler sevgi kazanın ateşinin yakılmasıyla sona erdi.
Etkinliklerle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Vali Gürbüz, "Anadolu'dan Geleneksel Lezzetler Şenliği" Türkiye'de ilk defa yapıldığını belirterek, "Bu etkinlik havza tarafından yapılıyor. Diğer Valililerimiz programları nedeniyle katılamadı. Bazı davetlilerimiz de havaalanında uçuş seferlerinin iptal edilmesi nedeniyle gelemedi. Şenliğimizin amacı Anadolu'nun yemeklerini, lezzetlerini dünyaya tanıtmak. Muğla'dan Mardin'e, Diyarbakır'dan Urfa'ya, çeşitli vilayetlerden kendine özgü yemekleri yapan aşçılarımız geldi. Dünya çapında profesyonel aşçılarımız da burada. Amaç karın doyurmak değil, buranın yemeklerini tattırmak, göstermek olacaktır" dedi.
Gümüşhane Valisi Veysel Dalmaz ise yöresel değerlerin, kültürünün tanıtımında bu tür etkinlilerin önemli olduğunu ifade etti. Vali Dalmaz, "Bu şenliklerin sıklıkla yapılması lazım. Yörelerimizdeki değerlerin tanıtımı için çok önemli. Biz de kendi öz değerlerimizi belki bu şenliklerle tanıyoruz. Bir çoğumuz Tokat'a has yemekleri bilmiyorduk. Bu etkinliklerle kültür alışverişinde bulunuyor. Lezzetlerin yayılması meydana geliyor" diye konuştu.
Şenlikte programı kapsamında İskilip Pilavı, Şebin Çanak Pilavı, Kastamonu Ekşili Pilav, Su Şehri Bileki Ekmeği, Niksar Leylek Giliği, Tokat Kebabı, Gümüşhane Pestil Döneri, Antakya Künefesi ve Muğla yemekler orijinal pişirme yöntemleriyle hazırlanıp davetlilere ikram edilecek. 3 gün sürecek olan şenlik çerçevesinde ayrıca Tokat Hamamı'nda ritüeli'nin yanı sıra şehir turu yapılacak.
.
Yayın Tarihi :
26 Mayıs 2006 Cuma 16:14:05