Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, 500 bin ton domates hasadından fiyatların aşağı düşmemesi halinde 300 milyon TL girdi beklediklerini söyledi.
Tokat'ta 2008 yılında domateste yaşanan hüsranın tekrar yaşanmaması için kollar sıvandı. Tokat Valiliği koordinesinde yapılan toplantılarda rehber fiyat uygulaması yapılarak taban fiyatlarda denge korunmaya çalışılıyor. Tokat Merkez Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, çiftçinin geçen yıl yaşadığı ağır faturaların bedelini bu sene atlatmaya çalıştığını belirterek, "2008 yılı Tokat çiftçisi için hayal kırıklığı ile ölü bir sezon geçirdi.
Geçen sene domateste 500 bin ton gibi bir rekolte yakaladık ama fiyat noktasındaki düşüşler çiftçimize ağır faturalar ödetti. Çiftçimiz hala bu faturaların bedelini ödüyor. Türkiye'de çiftçimiz ekim alanlarını bir yıl önceki fiyatlara göre ayarlıyor. Yani bu sene domates para ederse gelecek sene ekim alanın çok olacağı anlamına geliyor" dedi.
Tokat'ta bu sene domates hasadı sezonunun hava şartlarından dolayı yaklaşık 15 gün gecikme ile başladığını ifade eden Somuncu, "Şuanda domatesin kilogram fiyatı 55-65 kuruş arasında devam ediyor.
Fiyatların bu şekilde devam etmesi için yapılan toplantılarda fiyat ayarlaması yapılıyor. 500 bin ton hasat edilmesi planlanan domatesten fiyatların aşağı düşmemesi halinde 300 milyon TL gelir elde edilmesini bekliyoruz. Bu da ilimizde yaş sebze meyve kalemlerinin yüzde 60 gibi bir rakamla domateste girdi sağlayacağız" diye konuştu.
Tokat çiftçisinin buğdayda yağmur nedeni ile hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Somuncu, konuşmasına şöyle devam etti: "Buğdayda çok ciddi bir kayıp var. Ayrıca vişne de sıkıntı yaşandı. Bunun açığını biz domateste yine taban fiyatı ayarlaması yaparak kapatmak istiyoruz. Domates borsası Tokat'ta oluşuyor gibi bir duruma getirdik. Sivil Toplum Örgütleri olarak fiyatta dengeyi sağlayarak çiftçimiz ve vatandaşımızı korumaya çalışıyoruz."