Türkiye'de, 2006 yılında 180 iş gününü birkaç günle kaçırarak kadro alamayan geçici işçiler de mağduriyetlerini giderilmesi için yasa değişikliği yapılmasını istiyor.
2006 yılında 180 işgünü dolduran geçici işçiler kanunun yürürlüğe girmesiyle kadrolu işçi olurken, 180 işgününü tamamlayamayan geçici işçiler ise bu yasadan yararlanamamıştı. Binlerce işçi gibi Tokat'ta sulama birliklerinde geçici olarak çalışan ve kadro alamayan 5 işçide seslerini duyurabilmek için dosya hazırlayarak Ankara'ya göndermeye karar verdi. Gümenek Sulama Birliği'nde Sulama Teknisyeni olarak çalışan İsa Öztürk, kendisi gibi geçici işçi olarak Sağ Sahil Sulama Birliği'nde çalışan Tuncay Sarıtaş, Hasan Binbaş, Cengiz Gürel ve Akbelen Belediyesi'nden Mehmet Güler birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Öztürk, yasayla birlikte, Gümenek Sulama Birliği'nde çalışan 13 işçiden 12'sinin, Sağ Sahil Sulama Birliği'ndeki 8 işçiden ise 4'ünün kadro aldığına dikkat çekerek, "Sadece 2006 yılı neden şart koşuldu? Yıl içinde 10 ay, 11 ay çalıştığımız dönemler de oldu. 2006 yılında 180 günü doldurmadık diye kadro alamadık. Geçmiş yıllardaki çalışmışlığımız hiçe sayıldı. Mağduriyetimiz hat
safhadadır. Hükümetin, yüce Meclis'in bu mağduriyetimize çözüm bulacağını umut ediyoruz. 30 bine yakın geçici işçinin gözü kulağı, her şeyi kadro verileceğine yönelik olumlu bir haber alma beklentisindedir. 2006 yılında 180 işgünümüz yok ama, kadro bizim de hakkımız" dedi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Belediye İş Sendikası Tokat Şube Başkanı İsmail Duman da yasa ile birlikte yaklaşık 218 bin geçici işçinin kadro aldığını, 2006 yılında 180 iş gücünü dolduramadığında dolayı kadro alamayan işçi sayısının ise yaklaşık 15 bin civarında olduğunu kaydetti. Duman, 180 iş günün doldurup vize alamayanlarında mağdur olduğunu ifade ederek, "Yeşilyurt ilçemizde bu mağduriyeti giderdik. Bu konu ile ilgili ferdi mahkemeye başvuranlar oldu. Türk-İş olarak bu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik taleplerimiz olacak" diye konuştu.