Ülkemizde özellikle İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde ısınmak ve yemek pişirmek için kullanılan Biomassın (Tezek) kansere yol açtığı bildirildi.
Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ısınmak ve yemek pişirmek için geleneksel yöntemlerle yakacak olarak odun, bitki artıkları ve hayvan dışkısı gibi organik maddelerden elde edilerek kullanılan tezeğin iyi havalandırılmayan ortamlarda açıkta yakılması nedeniyle kadınlar ve küçük çocuklara ciddi zarar verdiği ortaya çıktı.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, tezek dumanının içinde, akciğerde hasar yaparak hem solunum yolları, hem de akciğerin yapısını bozan zehirli gazlarla, kanser yapıcı maddelerin oluştuğunu belirtti. Prof. Dr. Seyfikli, tezek dumanının insan vücudunda büyük tahribatlara yol açtığını ifade ederek, "Tezek dumanı, sigara içmeyen köy kadınlarında öksürük, balgam, nefes darlığı, bronşit, astım, kalp yetmezliği, akciğer kanseri gelişmektedir. Yine katarak, ağız, gırtlak, yemek borusu kanserleri de oluşmaktadır. Gebe kadınların doğmamış bebeklerine zarar vermekte erken doğum ve düşük doğu ağrılıklı bebek doğmasına sebep olmaktadır. Küçük çocuklarda akciğer direnci bozarak sık solunum yolu enfeksiyonlarına hatta çocuğun zatürreeden ölümüne neden olmaktadır" dedi.
"SİGARADAN 100 KAT FAZLA ZARARLI"
Sigaranın verdiği zarardan 100 kat daha fazla miktarda zararı tezek dumanının bir anda verdiğini belirten Prof. Dr. Seyfikli, "Tezeğin yakılması sırasında çıkan duman o anda solunduğunda sigaradan fazla partikül oluşturduğundan, akciğerin içerisine çöküyor ve gerçekten sağlığı çok ciddi olarak tehdit ediyor. Hastalık kendini 10 yıl sonra gösteriyor" diye konuştu. Prof. Dr. Zehra Seyfikli, şöyle devam etti:
"Tezekten meydana gelen kanser vakaları genellikle nefes darlığı, öksürük, balgam ile kendisini gösteriyor ve giderek kalbin sağ tarafını zorluyor. Kalp yetmezliği sonucu ise bacaklarda şişlik ve morluklara yol açıyor. Bu şikayetlere gelen hastaya baktığımızda sigara içmedikleri ve evde içen kişilerinde olmadığını gözlemlememize rağmen önceden anlayamıyorduk ama sonrasında gördük ki, sağlıklı dediğimiz köy kadınlarının tezek dumanından hastalandığını gördük. İnsanlar daha çok fakirleştikçe zararlı etki de o oranda artıyor. Tezeği hem yemek yapmak, hem ısınmak için kullandığında, ocak evin içine doğru girdikçe hastalık oluşumu oranı da artıyor ve sonuçta gelişmiş olmamanın, fakir olmanın sonuçlarından birisi insan sağlığını etkiliyor"
Tokat’ta Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt İlçeleri ile İç Anadolu’ya yakın soğuk ve yüksek bölgelerde bu yakıtların kullanıldığını vurgulayan Prof. Dr. Seyfikli, "Tezek dumanından oluşan kanserden korunmanın birinci şartı, bu tip yakıtların yakılmaması. Ancak imkansızlıklar nedeniyle insanlarımız yine kullanılacak. Bu nedenle tezeğin iyi havalandırılan yerlerde, bacalı sobalarda yakılması ve özellikle yeni yakarken oluşan dumanından kaçınılması gerekiyor" dedi.