Domates üretimi Tokat ekonomisine 5 yılda, 771 milyon 730 bin TL katkı sağlarken, 2009 yılında ürün kaybı bekleniyor.
1994 yılında 500 metrekarelik alanda başlanan sırık domates üretimi, 2009 yılında 72 bin 332 dekar alanda, yıllık 540 bin ton üretime çıktı. Türkiye'nin yüzde 5 oranında domates ihtiyacını karşılayan Tokat'ta, 13 bin aile domates üretimi yapıyor. 2003-2008 yılları arasında domates üretimiyle kent ekonomisine 771 milyon 730 bin TL katkı sağladı. 2009 yılında domates üretiminde yüzde 30 oranında azalma ile üretim miktarının, 500 bin ton seviyelerinde olması bekleniyor.
İl Tarım Müdürü Yaşar Kavak, domates ekiminde alan olarak azalmanın sebeplerinin geçen yıl ki domates fiyatlarının düşüklüğünden kaynaklandığını tahmin ettiklerini söyledi. Domates üretiminde Tokat'ın gelebileceği noktaya geldiğini ifade eden Kavak, "İstatistiklerimizde 80 bin dekar ekili alan gözüküyor. Ama bu seneki rakamlar elimize henüz net olarak geçmedi. Bunu tohum ve fide satışlarından çıkarmaya çalışıyoruz. Tahmini rakamlara göre domateste bir azalış olduğunu gözlemliyoruz. Yüzde 30-35 oranında
bir azalma olacağını tahmin ediyorum. Üretim alanı olarak azalmış olabilir, ancak üretim miktarında azalma olacağına inanmıyorum. Çünkü verim ve kalite arttıkça miktarda artıyor " dedi.
Domates üretimindeki azalmanın geçen sene yaşanan fiyat düşüklüğünden kaynaklandığını tahmin ettiklerini ifade eden Kavak, "Domates üretiminin, miktar olarak 500 bin tonun altına düşeceğini sanmıyorum. Miktar ve kalite olarak belli bir seviyeye ulaştık. Bundan geriye dönüş yok. Artık manavların reyonlarında Tokat domatesi bir marka oldu. Çiftçimizin bu markalaşmada alın teri, emeği büyük. İnşallah bizde bu gelmiş olduğumuz marka ve verimlilikteki payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Kavak, barbunya, Tokat biberi, patlıcan, fasulye, üzüm, salamura bağ yaprağı gibi ürünlerinde ön plana çıkarılmasını istediklerini kaydetti.
Tokat ilimiz Türkiye de tarımda kendi kendine yeten ilk beş ile girerken bunun ekonomik boyutuna parasal kazancına bakınca da ilk beşe neden giremiyoruzun cevabını almamız tüm Tokat lının hakkı olmalı. Tokat yedi vekille son kez temsil ediliyor,insan saglıgı açısından tarım bakanlıgının o kadar sorumlulukları varki eger tam bir görev aşkı ve şevki ile bakanlık tüm eksikliklerini yerine getirirse hastane koridorları bu kadar insan seli olmaz.İnsanlar saglıklarını kaybetti, Tokat tarımda ürününü pazarlayan ihracatcı il olablirse gıda sanayisi ile gelişen üniversitesinden ürün kalitesi ve çeşitliligi vs. bilgi paylaşımı ortak çalışmalarla cazibe merkezi bir il göç vermeyen karnı tok gelecek korkusu olmayan mutlu insanların yaşadıgı yöre neden olmasın.