Tokat'ta 40 yıllık el baskısı yazma ve sofra bezi ustası Hasan Albay, el baskısı yazmaların artık daha ucuza satılan hazır yazmalar yüzünden ilgi görmediğini söyledi.
1969 yılında yazmacılık mesleğine başlayan Hasan Albay, tahta kalıp el baskısı tekniği ile yapılan sanatın bitme noktasında olduğunu söyledi.
Serigrafi ile yapılan üretimlerin artmasının ardından yazmacılıkta yeni bir dönem başladığını ifade eden Albay, el basması olan yazmaların artık daha ucuza satılan hazır yazmalar yüzünden ilgi görmediğini söyledi.
Vatandaşın el baskısı ile serigrafi üretimini anlayamadığını ucuz olanı daha çok tercih ettiğini belirten Albay, "Herkes para kazanma, rant peşinde. 'Bu sanat ölmesin buna yardımcı olalım' diyen bir usta da yok, yönlendirende. İşi bilene sahip çıkan yok. Ben bu iş için evimi sattım. Bugün dünya kadar yazma satan var ama kaç tane yazmacı var? Bir tane yazmacı yok. Serigrafi olarak yapılan yazmaları 'el baskısı' diye satıyorlar, insanları kandırıyorlar. Serigrafi olunca miktar çoğaldı hiçbir şeyin değeri kalmadı, fiyat düştü. Yazma veya sofra bezinin el baskısı olup olmadığını ustası anlayabiliyor" dedi.
Albay ayrıca, Yazmacılar Çarşısı'nda bulunan dükkanın kirasını vermediği için oradan uzaklaşarak Çekenli İş Merkezi'ne taşındığını, yazmacı ustası olan oğlunun ise bir mobilya mağazasında çalışmaya başladığını sözlerine ekledi.
TOKAT'da neye ilgi gösteriliyoki anca tarıhını kaybetse elındekılerını kaybetseler sonrada turızm de böyle düşerler işte baştakı adam değılkı yardım etsın
bn bursadan anıl kurtaraner 6 sınıf ögrencisiyim bu haftaki resim dersinde tokat yazmalarını işledik çok ilgimizi çekti.Sayfanızı ziyaret ettik bizdede eski yazmalar oldunu ewdekiler söylüyolar ben de çok merak ediyorum ögretmenimiz tahta baskı yapamayacagımız için papats baskısı önerdi