Tokat'ta, öğrencilerin kenelerin insanların bulunduğu bölgelere girmelerini engellemeyi amaçlayan ısırgan otundan elde ettikleri "Parazitlere Karşı Isırgan Otu" projesi büyük ilgi gördü.
Tarihi Taşhan binasında TUBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen ilköğretim okulları öğrencilerine yönelik Matematik ve Fen Bilimleri Proje çalışmaları kapsamında tasarlanan projelerin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi. Sergide Tokat, Amasya ve Samsun illerinden Matematik dalında 36, Fen Bilimleri dalında 68 proje yer aldı. Limondan elektrik üretimi, yüksek gerilime sahip asit pilleri tasarımı gibi projelerin yer aldığı sergide en çok dikkat çeken kenelerle ilgili hazırlanan "Parazitler Karşı Isırgan Otu" projesi oldu. Turhal İlçesi'ne bağlı Bahçebaşı Köyü Şehit Erdal Akkaya İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından ısırgan otundan elde edilen sıvıyla geliştirilen projede geliştirilen madde, kenelerin insanlara yaklaşmasını önlüyor.
Yaklaşık 4 yıldır ilkbaharın başlangıcıyla 12 ilde görülen ve insanların ölümüne yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmak için geliştirilen proje, serginin en iddialı projesi olarak gösteriliyor. Proje çalışması içerisinde bulunan 7. sınıf öğrencisi Oğuz Han, projenin köylerinde kenelerden dolayı piknik yapamadıkları için, bu sorundan hareketle yola çıktıklarını söyledi. Her yıl köylerinde piknik şenlikleri düzenlediklerini ama geçen sene kene problemi sebebiyle pikniklerin iptal edildiğini ifade eden Han, "Kenelere zarar veren 4 maddenin ısırgan otunda olduğunu öğrendik ve proje kendiliğinden ortaya çıktı. Yoğunluğu ayarlayabilirsek etkili olacağına inanıyoruz. Laboratuar ortamımız fazla gelişmediği için bunu ayarlayamıyoruz. Bize göre bu 4 madde direk olarak alınırsa ısırgandan daha etkili olabilir. İsteğimi projenin gelişmesi için profesörler tarafından bu projenin incelenmesi" dedi.
Deney hakkında bilgi veren Han, "Isırgan otu içerindeki maddeleri elde etmek için bir çözelti hazırladık. Bu çözeltinin içine ısırgan otunu koyduk, 15 gün karanlık odada beklettik. Bu çözeltinin işe yarayıp yaramadığını bulmak için ilk deney alanı çizdik. Bu deney alanın birine ısırgan otundan elde ettiğimiz sıvıyı sürerek kenelerin hareketlerini gözlemledik. Kenelerin bazıları bu halkayı geçti, bazıları geçmedi. Bunun nedenini biz yoğunluğa bağlıyoruz. Yoğunluk ne kadar fazla olursa o zaman keneler o kadar geçmekte zorlanıyor" diye konuştu.
Fen Bilgisi Öğretmeni Şahin Özer ise, bölgemizin en önemli problemlerinden birisinin keneler olduğunu ve bu sebeple kenelerle ilgili projeyle yola çıktıklarını kaydetti.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından yapılacak değerlendirme sonunda ise seçilecek 14 proje Ankara'da gerçekleştirilecek projeler sergisine katılmaya hak kazanacak.