Tokat'ta bir veteriner hekim, 'Enerjinin Devir Daimi' ismini verdiği buluşuyla yüzde 90 enerji tasarrufu sağlayacağını iddia etti.
11 yıldır üzerinde çalıştığı projeyi 'Enerjinin Devir Daimi' diye adlandıran veteriner hekim İlhan Kılıç, yeni icadıyla özellikle süt fabrikaları, maden ocakları ve petrol rafineri gibi su ısıtma ve soğutmanın gerekli olduğu tüm alanlarda yüzde 90 enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi. Kılıç, bu buluşla birlikte iki işi aynı anda üstelik daha az enerjiyle yapmanın mümkün olduğunu öne sürerek, "Benim tasarlayarak uyguladığım yakıtsız enerji, ilk kullanılan enerjinin geri kazanımı ve tekrar kullanımında meydana gelen yeni bir sistemdir" dedi.
Cihazın nasıl çalıştığını da anlatan Kılıç, "İnce borudan sisteme giren su, bakır borulardan rezistansa gelerek ısınıyor. Isınan su, iki boru arasındaki 5 metrelik mesafede tekrar dolaşarak soğuyor. Yani sisteme giren 7 derecelik su ısınmakta, ısınan su ise ters yönlü hareket ederek soğumakta. 1 saatte 1 kilo 880 gram su dolaşıyor. Isınan 38 derecelik su, 5 metrelik sistem içersinde dolaştıktan sonra çıkışta 7 dereceye düşüyor. Giriş sıcaklığıyla çıkış sıcaklığı aynı oluyor. Normalde bu ısıtma işlemini 50 kilo kaloriyle yapmamız gerekirken, biz bu işi 5 kaloriyle yapıyoruz. Bu sistem sayesinde hem ısıtmada, hem de soğutmada yüzde 90 enerji geri dönüştürülüyor. Daha iyi izolasyon maddesiyle yüzde 100'e yakalaşmaktadır. Ayrıca bu sisteme bağlanacak bir buhar tribünüyle suyu 100 derecenin üzerine çıkararak buharlaştırıp buhar basıncıyla iş yaptıktan ve enerji ürettikten sonra kullanılan enerjinin yüzde 100'e yakınını geri dönüştürüp, üretilen enerjiyle kaybolan miktarı tamamlayıp yakıtsız enerji üretebileceğiz. Bu sistemle artık petrole ve yakıtlara ihtiyacımız kalmayacak."