2
Ocak
2025
Perşembe
EĞİTİM

Okullardaki şiddet masaya yatırıldı

Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Yesari Vural, dağılmış ya da problemli aile çocuklarının daha çok suça ve olaya karıştığını belirterek, "Ailelerin çocuğuyla iletişimsizliği okullarda şiddet olaylarına sebep olabiliyor. Suça karışan çocuklarla yaptığımız görüşmede, çocuklar ailelerinin kendilerine 10 dakika bile ayırmadığını söylüyorlar" dedi.

Bursa'da düzenlenen toplantıda, okullardaki şiddet olayları ele alındı. Asayiş ve çocuk suçlarından sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Naci Kuru, Bursa'daki okullarda meydana gelen olaylarda her yıl yüzde 15-20 artış yaşandığını belirterek, "2004 yılında 60 olan olay sayısı 2005 yılında 89'a çıkmış, 2006 yılında da 110 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Bursa'da polis olarak 150 okulda emniyet tedbirimiz var. Bursa'da 400 bin öğrenci ve 20 bin öğretmen bulunuyor. 243 okuldan 114'ünde olay meydana gelmiş. Son 3 yılda meydana gelen 276 olaydan sadece 8 tanesinde uyuşturucu var. Uyuşturucu açısından yüzde 3'e tekabül eden bir rakam var. Endişe edilecek bir durum yok. Hafife de almıyoruz. Ancak diğer asayiş olayları açısından Bursa'da endişe edilecek bir durum söz konusu değil" dedi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Yesari Vural da, polisiye tedbirlerle olayların belirli bir noktada önlenebileceğini, okul yönetimleri ve ailelere de büyük görev düştüğünü söyledi. Milli Eğitim ve okul yöneticileriyle işbirliği içinde tedbirleri sürdürdüklerini anlatan Vural, "Bütün okulların önüne de sürekli polis ekibi koyup, bir hapishane, cezaevi görüntüsü oluşturmak istemiyoruz. Yaşanan olaylarda en büyük görev aileye düşüyor. Çünkü suç işleyen ya da olaylara karışan çocuklar genelde problemli ailelerin çocukları. Aileler kesinlikle çocuklarına ilgi göstermeli, onlara sevgilerini hissettirmeli. Ne yaptığını, nereye gittiğini, kiminle arkadaşlık ettiğini iyi bilmeli. İletişimlerini eksik etmemeli, önce gözle, sonra dokunarak ya da bir güzel sözle diyalog kurabilmeli. Sorunlu çocuklarla ben her zaman mülakat yapıyorum. Şunu söylüyorlar, 'Polis amca, annem, babam benimle oturup 10 dakika dahi konuşmadı'. Tabi bu diyalog eksikliğinin sonucunda sorunlar başlıyor. Ebeveynler çocuklarının nereye gittiğini, okuldaki durumunu, derslerini ve devamsızlığını iyi takip etmelidir" diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Reşat Kumbasar da, Bursa'nın ciddi göç alan bir şehir olduğunu ifade ederek, "Her yıl 15 bin ilköğretimden mezun olan var, ancak ortaöğretime 18 bin yeni kayıt yapıyoruz. 3 bin kişi naklen kayıt yaptırıyor. Buna alternatif çözümler üretmeye çalışıyoruz. Okullarımızda kalite standardını artırmaya, fiziki yapıyı güzelleştirmeye çalışıyoruz. Ben de Bursa'da suç oranlarında ciddi bir artış olduğuna inanmıyorum. Çünkü rakamlar ortada" şeklinde konuştu.
Toplantıda söz alan bir ilköğretim öğrencisi de, bir yandan polisin şiddeti önlemeye çalışırken, çocukların gezdirildiği sergide ise ağır silahları sergilediğini bunun ise bir tezat oluşturduğunu söyledi. Emniyet Müdür Yardımcısı Naci Kuru, bu konuyu değerlendireceklerini bildirdi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 09:07:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?