2
Ocak
2025
Perşembe
OTOMOBİL

Otomotiv sektörü masada

metin gökerEndüstri Yüksek Mühendisi Metin Göker, rekabete karşı tedbir almayan şirketlerin kaybolup gideceğini söyledi. 

BUSİAD Evi'nde yapılan 'Otomotiv yan sanayinin bugünkü durumu ve geleceği' adlı seminere Boğaziçi Üniversitesi eski Öğretim Üyesi Murat Göker konuşmacı olarak katıldı. Otomotiv sektörünün bugünkü durumunu 4 ana başlıkta ele alan Göker, gelişen dünyada büyük şirketlerin bile diken üzerinde durduğunu belirtti.

Gelişen teknoloji çağında son derece dikkatli olunmasına dikkat çeken Göker, "Tehlikelere karşı tedbir almazsak, yok olur gideriz. Eğer akıllı davranırsak, karşımıza çıkan tehlikeleri kendi menfaatimize çevirebiliriz. Günümüzde birçok gelişmiş, büyük firmalar bile düşük karla çalışıyor. Yüzde 2-3 karla bu iş yürümez. Yüksek teknolojili mamulleri üretmemiz lazım" dedi. 

Türkiye'nin Çin kasırgasıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Göker, "Çin yalnız düşük işçilik değil, teknolojik mal da üretiyor. Rekabet edebilmek için Çin'in taklit edemeyeceği ve ulaşamayacağı teknolojiler üretmeliyiz. Bunun acısını tekstil çekiyor, yarın diğer sektörler de çekecek. Biz şimdiden tedbirimizi alarak 5 adım önde olmalıyız. Ancak maalesef bizim iş adamlarımızda hamle yapmak için cesaret yok" diye konuştu. 

Otomotiv sektörünü 4 ana başlık altında ele alan Göker, "Toyota'nın yeni geliştirdiği otomobil, hibrit teknolojisiyle hem elektrik hem benzinle çalışmakta. 4 litre benzinle 100 kilometre yol yapıyor. 2-3 sene sonra bu teknolojik araba Türkiye'ye de gelecek. Bu teknolojiyi iyi öğrenerek tedbir almalısınız. Ayrıca elektrik teknolojisiyle çalıştığı için çevreci bir araba. 
Bu sizin için ciddi bir tehdit. İkinci konu ise Güney Kore'nin otomotiv sanayiinin yaptığı büyük hamle. Son dönemde otomobilleri en çok satan arabalar haline geldi. Diğer bir husus ise Toyota'nın global karosör atölyesi. Toyata otomobil montajını el değmeden 600 endüstriyel robotla yapıyor. Bu da maliyetleri düşürüyor. Bu hem fırsat hem de tehdit. Yakında siparişe göre araba üretmeye başlayacaklar" şeklinde konuştu. 

Risk alınabileceği takdirde yeni kalkınan pazarların ele geçirilebileceğini belirten Göker, "Ortadoğu, Ukrayna, Orta Asya, Türki Cumhuriyetleri gibi pazarlara açılabiliriz. Bu fırsatı yakalayabilirsek, son derece faydalı olur" dedi.
.
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2006 Cuma 21:01:16
Güncelleme :28 Nisan 2006 Cuma 21:15:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?