Karakaş, "1989'da il başkanıydım. Araştırmalar, 'Bedrettin Dalan kazanacak' diyordu. Ama, çok iyi bir kampanyayla değişim sağlandı. Dağılan aileyi (sol) toplama süreci başladı, aynı değişim olabilir" dedi
Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın beklenmedik bir mağlubiyet aldığı 1989 yılında SHP İstanbul İl Başkanı olan Ercan Karakaş, bu kez aynı yenilgiyi AKP'ye tattırmak iddiasında. Karakaş, CHP'nin İstanbul belediye başkan adayı olmak istiyor.
CHP ile tekrar çalışma kararı
Karakaş, projelerini Milliyet'e anlattığı sırada, kendisini 'cevaben' arayan Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'na da adaylıkla ilgili gelişmeleri sordu. Kılıçdaroğlu'ndan, "Bana kimse adaylık teklif etmedi. Gelişmeleri izliyorum” yanıtını aldı. İstanbul'un iyi yönetilmediğini belirten Karakaş, sorularımızı yanıtladı.
Deniz Baykal'la yollarınızı ayırmanıza rağmen, tekrar CHP'ye dönmenizin nedeni nedir?
Daha farklı bir oluşum ortaya koyabiliriz diye ayrılmıştık. Ama, kısa sürede gördük ki, bu kolay bir iş değil. O yüzden biz ana muhalefet partisi olan, tarihsel kökleri olan, herşeye rağmen halkın önemli bölümünün desteğini alan CHP ile çalışmaya karar verdik. Sol, bir bütün halinde olursa, bölünme olmazsa, AKP'ye karşı alternatif olma şansı daha da artıyor. Bu kesin. Dağılan aileyi toplama süreci başladı.
‘Kazanma şansımız var’
AKP İstanbul'da yenilebilir mi?
Kazanma şansımızı çok büyük görüyorum. 1989 seçimine benzetiyorum bunu. 1989 yılında il başkanıydım. Tüm kamuoyu araştırmaları, 'Bedrettin Dalan kazanacak' diyordu. Ama, çok iyi, güçlü bir kampanya yürütüldü o zaman, bu değişim sağlandı.
Biz, o zaman kampanyayı, 'Özal'a hayır'a döndürmüştük. Kayırmacılık uygulamaları vardı ve ANAP gözden düşmeye başlamıştı. Bugün de aynı durum var. AKP 6 yıldır ülkeyi yönetiyor, ama, büyük bir ekonomik gerileme döneminde.
20 sene sonra aynı dönüşüm yaşanacak.
İstanbul’un rantı sosyal fonlara aktarılmalı
Sizce İstanbul'un en öncelikli sorunları neler ve nasıl çözülür?
İstanbul'un en büyük sorunu, bir vizyonu olmaması ve büyümesini planlı şekilde gerçekleştirememesi. Diğer sorunlar bundan kaynaklanıyor. Ulaşımdaki sorunlar, altyapının yetmemesi, hava kirliliği... Maalesef 15 yıldır İstanbul'u yöneten AKP'liler de bu durumdan pek şikayetçi değiller.
Ranta dayalı imar değişiklikleri gündeme geliyor. Belli kesimler de bundan son derece memnun. Programımızdaki en önemli değişikliklerden biri, bu şekildeki imar değişikliklerine son vermek. Eğer, arsanın değerlenmesiyle ortaya bir rant çıkıyorsa, bu rantın kent fonunda değerlendirilerek sosyal konut, spor merkezleri gibi yatırımlara aktarılması lazım.
Ulaşım, İstanbulluların en büyük çilesi. Bunun için projeleriniz var mı? AKP’nin metrobüs atağı sorunu çözer mi?
Metro, yüzde 50 oranına ulaşmalı. İnsanlar özel araçlarını kullanıyorlar, çünkü, bugünkü toplu ulaşımın ne saati belli, ne düzeni var. Metrobüs geçici bir çözüm. İyi düşünülmemiş bir proje. Alınan otobüsler hâlâ garajda duruyor. Raylı sistem olabilirdi. Eminim bir süre sonra raylı sisteme dönecektir.
100 bin gönüllü olacak
AKP, 200 bin gönüllüyle kapı kapı dolaşıyor. Aday olursanız, sizin kampanyanızın boyutları ne olacak?
Partililerin dışında, 100 bin kadar gönüllü katılacaktı ama, bu sayı adaylığım açıklandıktan sonra daha da artacaktır. Gönüllülerle seçmenlerin tamamına ulaşmayı hedefliyoruz. İstanbul'da belli başlı sendikaları, meslek odalarının hepsini dolaştım.
Sol partilerle de konuştum. Adaylığıma büyük bir destek var. Bu bir avantaj. Sol oyların bir yerde toplanması gerekiyor.
Eşiniz Müjde Ar, adaylığınız hakkında ne düşünüyor?
Bu kampanyada elinden geleni yapacağını söyledi. Ayrıca, kültür sanat çevrelerinden de çok büyük bir destek var. İsim vermeyeyim, ama, Türkiye'nin bildiği önemli isimler bu konuda büyük destek verecekler.