İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beylikdüzü-Kozyatağı arasında planladıkları 52 kilometrelik metrobüs sistemiyle, günde 1 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerini açıkladı.
Topbaş, Boğaziçi Köprüsü’ndeki şerit aralıklarını daraltarak köprüye ilave şerit eklemeyi düşündüklerini de söyledi. Ancak uzmanlar köprüye şerit eklemenin tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.
Şerit eklemek mümkün değil
Prof. Dr. Ergun Gedizoğlu (İTÜ İnşaat Fakültesi): Boğaziçi Köprüsü’ne şerit eklemek mümkün değil. Köprü inşa edilirken maliyeti yüksek olduğu için şeritler zaten dar tutuldu. Yapılması gereken, köprünün iki şeridinin otobüslere ayrılması. Metrobüs çalışması doğru, ancak geç kalınmış bir proje. Yaygınlaştırılması İstanbul için kesinlikle yararlı. Eskiden, Taksim-Zincirlikuyu ve Aksaray- Topkapı otobüs yolları vardı. Aksaray-Topkapı şu an raylı sistem olarak çalışıyor.
Güvenlik açısından soru işaretleri var
Eyüp Muhcu (Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı): Köprünün taşıma kapasitesi sınırsız değil. 35 yılda yapıda bir yorulmanın olabileceği de önemli bir veri. Son zamanlarda yapılan bakıma rağmen bu yorulmanın ortadan kaldırıldığı söylenemez. Bu, köprüye yeni yükler getirecektir, köprünün güvenliği açısından soru işaretleri yaratacaktır. Ulaşıma önemli bir rahatlama getirmesi de söz konusu olmayacaktır.
Bunun iyi etüt edilmesi gerekir
Prof. Dr. Güngör Evren (Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik Bölümü): Köprünün üzerinde otobüslere şerit ayrılması, ilke olarak doğru. Ancak uygulamada dikkatli ve bilimsel hareket edilmesi gerekli. Şeritlerin daraltılarak bir şerit eklenmesinin iyi bir şekilde etüt edilmesi gerekiyor.
Asıl sıkıntı bağlantı yollarında oluyor
Prof. Dr. Haluk Gerçek (İTÜ İnşaat Fakültesi): Prensip olarak doğru. Ancak köprüde şerit ayırmadan mevcut trafikle birlikte çalışması mümkün olabilir. Trafiğin asıl sıkıntı noktası köprüye bağlantı yolları. Köprü bağlantı yollarında şerit bırakılabilir, köprü üzerinde mevcut trafikle gidilebilir.