16
Eylül
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Sulukule'de gergin bekleyiş

Sulukule'de Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'nin Fatih Belediyesi'nin Kentsel Yenileme çalışmaları kapsamına alınması, vatandaşları tedirgin etti. Mağdur edilmemeleri durumunda karara tepki göstermeyeceklerini ifade eden Sulukuleli vatandaşlar, "Hakkımızı alamazsak yıkım ekipleri buraya giremez" diye konuştu.

Fatih Belediyesi, Kentsel Yenileme çalışmaları kapsamında, bazı kötü görünümlü evlerin yıkımına karar verdi. Verilen bu karar, çalışma kapsamına alınan Neslişah ve Hatice Sultan Mahalleleri'nde oturan vatandaşları tedirgin etti.

Mahalle sakinleri, "Ne olup bittiği konusunda bilgi sahibi değiliz. Kimileri 75 bin metrekare, kimileri 800 bin metrekarelik alan yıkılacak diyor. Bir çoğumuz burada evi var. Burada doğduk büyüdük. Hakkımızı verirlerse karşı çıkmayız. Ancak, hakkımızı alamazsak yıkım ekipleri buraya giremez. Burası sanıldığı gibi bir yer değil. Sadece Sulukule denilen Kaleboyu'ndaki evler sakıncalı. Orada her türlü alem oluyor. Bu durumdan biz de rahatsızız" dedi.

Sulukule'de evleri bulunan vatandaşlar, kendilerine yer gösterilmesi halinde kararı ılımlı karşılayabileceklerini ifade etti. Kiracılar ise, "Burada çoğumuz kiracıyız. Ne olur Sulukule'yi yıkmasınlar. Karda kışta nereye gideriz. Ama hepimizi bir araya toplarlarsa ve bizi mağdur etmezlerse yıkım olabilir. Devletin bizi mağdur edeceğini düşünmüyoruz. Yaşam şartları daha iyi olacaksa bu kararı onaylarız" diye konuştu. Çocuklar, "Ne olur evimizi yıkmasınlar, bizi evsiz bırakmasınlar" diye bağırdı.

Neslişah Mahallesi Muhtarı Hamit Başaran ise, "Şu anda bana resmi olarak bir şey gelmedi. Bu konuda belediyeye sitem ediyoruz. Bize haber bile verilmiyor. Ama bu akşam bir toplantıya davet edildik. Bu yıkımın nereden nereye kadar olacağını bilmiyoruz. Ev sahiplerine daire verilecekse, kiracılar ne yapacak. Buradaki vatandaşlar tedirgin. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Buraya bir olimpiyat yüzme havuzu yapılıyor. Bu nedenle burada bu çirkin yapılar olmaz. Burası turizme açılacak. Gelen turistlerin bu çirkin evleri de görmesi hoş değil, bunların yıkılması gerekir. Burada eskiden oyun evleri vardı, Saadettin Tantan buraları kapattı. Şimdi her yer pislik içinde. Bu karardan vatandaşlar da memnun. Burası temizlenirse iyi olur" açıklamasında bulundu.

Fatih Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada ise, bölgedeki vatandaşların mağdur edilmeyeceği belirtildi. Açıklamada, sahip olduğu tarihi eserler ve sivil mimarlık örnekleriyle tarihi yarımadanın önemli bir parçası olan Fatih'in tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunması ve modern kent yaşamı ile de uyumlu bir bakış açısıyla geliştirilecek projeler aracılığıyla yeniden imarının; belediyenin temel amacı olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kültürel zenginliğinin yanında bir o kadar da yoksulluğu bünyesinde barındıran Fatih ilçesi İstanbul'da 1950'lerden bu yana yaşanan göç olgusundan en çok etkilenen ilçelerimizdendir. Olumsuz sosyo-ekonomik koşullar, ev sahiplerinin ömrünü tamamlamış yapılara gerekli bakım ve onarımı yapmasına çoğu zaman müsaade etmemiştir. Bu durum acil müdahale gerektiren çöküntü bölgelerinin oluşmasına sebebiyet vermiştir. Bu alanlarımızdan biri de sur koruma bandı içinde yer alan ve sıhhi olmayan yapıların bulunduğu Sulukule olarak bilinen bölgemizdir. Bu nedenle Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerinin Sur Koruma Bandı İçerisinde kalan kısmı 'Kentsel Yenileme Alanı' ilan edilmiştir. Düşük standartlı konutlar insan hayatı üzerinde sağlık dahil olmak üzere bir çok sosyal problem oluşturmaktadır. Düşük standartlı konutlardaki yaşam koşulları ayrıca birçok hastalığında bölgede yayılmasına zemin hazırlamaktadır. Deprem de düşünüldüğünde kötü konutların oluşturduğu sosyal maliyet yenileme projelerinin maliyetinin çok üstündedir."

Belediye yetkilileri, Kentsel Yenileme çalışmasının bir 'buldozer hareketi' olmadığını belirterek, tüm çalışmaların insanların rahatı için yapılacağıın ifade etti. Proje kapsamında, şu anda bölgede oturan vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için gereken hassasiyetin gösterildiği belirtildi.

Açıklamada, şu anda bölgede ikamet eden vatandaşların isterlerse, yapacakları katkı payı ile orada yaşamaya devam edebileceği, isterlerse, mülklerinin uygun şekilde belirlenecek olan bedelini alabileceği, son olarak, mülklerini TOKİ'ye devrederek TOKİ'nin kendilerine sunacağı yeni ve modern bir siteye yerleşebileceği kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 18:09:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?