İstanbul Boğazı’nın Haliç ile birleştiği Beyoğlu yakasında bulunan Karaköy İskelesi duba üzerine yapılmıştır. Buradaki eski yüzer iskele 1960 yılında yapılmış, 1966 yılında da yanmıştır. Daha sonra yeniden yapılmış ve 1984 yılında yerine yine duba olarak konulmuştur.
İskelenin su altı dubaları ile güvertesi Haliç Tersanesi’nde yapılmış, üzerindeki ikinci katı da özel bir firma yaptırmıştır. Yüzer iskeleler 83.00x26.50 m. ölçüsünde dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Denize yönelik geniş kenarlarında ve kısa kenarında vapur yanaşma yerleri bulunmaktadır. Bu iskeleye aynı anda üç vapur yanaşabilmektedir.
İskelenin alt katında bilet gişeleri, turnikeler ve buradan geçildikten sonra girilen bekleme salonu vardır. Bekleme salonunun sol yanında memur odası, salonun sonunda bir sanat galerisi ile gazete satış yeri bulunmaktadır. İskelenin üst katında Enspektörlük odaları, nöbetçi yatakhaneleri, Devlet Demir Yolları bilet satış gişesi ve yolcu bekleme salonu vardır. Bu bölüm alt kat ile merdivenle bağlantılıdır. Bu katın etrafı geniş bir balkonla çevrili olup, kalabalık saatlerde buradan yolcu inişleri sağlanmaktadır.
İskelenin çatısında bulunan Seyrüsefer Kulesinden şehir hattı vapurlarının saatinde kalkıp kalkmadıkları kontrol edilmektedir. Bu iskele aynı zamanda yönetim ve kontrol merkezidir.
Bu iskeleden Haydarpaşa ve Kadıköy vapur seferleri yapılmaktadır.
Karaköy Vapur İskelesi’nin Tophane yönünde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Karaköy Deniz Otobüsü İskelesi bulunmaktadır. Bu iskele de vapur iskelesinde olduğu gibi duba üzerine yapılmıştır. Ancak ondan daha küçük ölçüde olup, tek katlıdır. İskelenin iki yanına da yanaşma yerleri yapılmıştır. Bu iskele prefabrik olup, metal konstrüksiyonludur. Metal duvarlarına çepeçevre pencereler açılmıştır. Kara tarafında solda gişeler ve terminal şefinin odası bulunmaktadır. Turnikelerin arkası ise tamamen yolcu bekleme salonuna ayrılmıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.ido.comtr, www.wowturkey.com adreslerinden alınmıştır.