Kırklareli’nde Köy Enstitüleri Sempozyumu’nda bir konuşma yapan Abbas Güçlü 'Mücadeleyi imamlar kazandı'' dedi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Okçabol ise Erdoğan'ı eleştirdi
KIRKLARELİ’nde Köy Enstitüleri Sempozyumu’na katılan Gazeteci- Yazar Abbas Güçlü, Türkiye’de sorunun sistemde olduğunu belirterek, "Bu ülkede imamlarla öğretmenlerin mücadelesi olmuştur ve imamlar kazanmıştır. Çünkü imamlar canla başla çalışıyor, öğretmenler ruhunuzda değil" dedi.
Kırklareli Belediyesi, Köy Enstitüleri’nin 71’inci kuruluş yıldönünü nedeniyle ’Geçmişten Geleceğe Köy Enstitüleri Olgusu’ sempozyumu düzenledi. Sempozyumda Köy Enstitüsü mezunları ile yazarlar da bir araya geldi. Sempozyum için Kırklareli’ne gelen Gazeteci-Tv programcısı Abbas Güçlü, Köy Enstitüsü mezunu Yazar Mehmet Başaran, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Bilimleri öğretim üyesi Prof. Dr. Rıfat Okçabol, Eğitimci Ali Arslan, Kırklareli Eğitim- Sen Şube Başkanı Seyfi Meriç ve konuklar şehrin tarihi dokusu olan Gar binası önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Kırklareli Üniversitesi konferans salonundaki sempozyumda Türkiye’de 17 Nisan 1940 tarihinde ilkokullara öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulan Köy Enstitüleri ile şu andaki eğitim sistemi ele alındı.
Gazeteci Yazar Abbas Güçlü’nün yönettiği sempozyumda konuşan Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü mezunu Yazar Mehmet Başaran bu günkü eğitimle öğretmen yetiştirilmeyeceğini öne sürerek, üniversiteleri YÖK’ün gündeminde ve belli rektörlerin onaylandığı yerler olarak gördüğünü söyledi.
’GENÇLER TV’DEN GERİCİLİĞİ ÖĞRENİYOR’
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Okçabol da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirerek şöyle konuştu:
"Başbakan Erdoğan’ın gece yattıktan sonra nasıl uyuduğunu da bilemiyorum ama yatıyor. Uykusundan sonra sabah kalktığındada Anayasanın 85’nci maddesini 3 kelime, Çarşamba günü geliyor 5 kelime, Cuma günü geliyor 7 kelime ve bunları Meclis’e onaylatıyor. Meclis’ten ne istiyorsa Meclis de onaylıyor. Bu gün artık gençlik gelmiyor. Gençlik artık açıyor gazeteyi gericiliği öğreniyor. Televizyonu açıyor gericiliği öğreniyor. İbrahim Tatlıses vuruluyor, akın akın peşinden gidiyorlar."
’MÜCADELEYİ İMAMLAR KAZANDI’
Gazeteci Yazar Abbas Güçlü ise,Türkiye’de imamlarla öğretmenlerin mücadelesinden imamların kazançlı çıktığını söyledi. Öğretmenlerin günde 3- 5 saat çalışmalarına rağmen, imamların 10-15 saat çalıştığını belirten Güçlü şöyle konuştu:
"Ben bütün siyasi liderleri programlarıma çıkarıyorum. Hiçbir milletvekilinin ülke sevgisi, siz burada bulunanlardan daha az değil. Herkesin inancı ve görüşü kendisinedir. Türkiye’de sorun sistemde. Meclise giden birden şaşırıyor, bir şey üretmek istese üretemiyor. Eğitim sisteminde daha farklı düşünmüyoruz. Son geldiğimiz nokta bu. Demokrasi diyoruz, insanların oy hakkına saygı duymuyoruz. Onlar yanlış oy kullanıyorsa onları aydınlatmak için ne yapıyoruz. Bir şey yapmıyoruz. O zaman niye bu ülkede imamlarla öğretmenler mücadelesi olmuştur. İmamlar kazanmıştır. Niye imamlar kazanmıştır? Çünkü imamlar canla başla çalışıyor. Öğretmenler ruhunuzda değil. Bu görevini yapanlarla zaten sorunumuz yok. Öğretmenler günde üç- beş saat çalışıyorsa, bakın imamlar onbeş saat çalışıyor. Onlar toplumu ikna etmek için her türlü çabayı sarf ediyorlar. Ceplerindeki paranın yarısını paylaşıyorsa öğretmenler bunu yapmıyorlar. Cumhuriyetin ilk yıllarının idealistleri var mı içinizde. Gerçekleri görebiliyor musunuz? niye bu noktalara gelindi?"
Sempozyumun ardından eğitimci Ali Arslan’ın koleksiyonundan 12 yıldır topladığı binlerce fotoğraf ve belgeden seçilmiş olan Köy Enstitüleri fotoğraf sergisi açıldı.