16
Eylül
2024
Pazertesi
KIRKLARELİ

Kırklareli'ne 'Sınır Ötesi İşbirliği' müjdesi

Türkiye ve Bulgaristan, Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle "Sınır Ötesi İşbirliği" (SÖİ) Programı'nın stratejik çerçevesini tamamladı.
2004-2006 döneminde her iki ülkeden komşu bölgeleri kapsayacak olan programın ana hedefleri arasında sınır bölgesinin tamamını kapsayan bir işbirliği ağının oluşturulması ve bölgede sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi yer alıyor. Komisyon, programa toplam 30 milyon Euro kaynak ayırdı.
Türkiye-Bulgaristan sınır ötesi işbirliği için Ortak İşbirliği Komitesi'nin ilk toplantısı bugün Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık'ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantı, iki komşu arasında önümüzdeki yıllarda sınır ötesi işbirliğinin önceliklerini belirleyen Ortak Program Belgesi'nin bir yıl süren hazırlıklarının son aşamasıydı. Program kapsamında, sınır ötesi altyapı, çevrenin korunması ve yönetimi ile ortak küçük projeler fonu da hayata geçirildi.

"EDİRNE VE KIRKLARELİ PROJE KAPSAMINDA"
Avrupa Birliği tarafından başlatılan ve finanse edilen SÖİ programı, Orta ve Doğu Avrupa'nın sınır bölgeleri ile AB'nin ve diğer aday ülkelerin bitişik bölgelerinde sınır ötesi işbirliğini geliştirmek üzere tasarlandı. Söz konusu program, her ikisi de Avrupa Birliği'ne aday olan Türkiye ve Bulgaristan için ortak sınır bölgesinde refah düzeyini artırma amacıyla birlikte çalışma konusunda yeni bir aşamaya işaret ediyor. Türkiye'de söz konusu sınır bölgesi Bulgaristan'daki Haskovo, Yambol ve Burgaz'a komşu olan Edirne ve Kırklareli illerini kapsıyor.
Toplantıda resmiyet kazanan "Ortak Program Belgesi", SÖİ Programı'nın kilit unsurlarından birisini oluşturuyor. Amacı, sınır bölgesine yönelik orta vadeli kalkınma imknlarına yönelik ortak bir vizyonun çerçevesini oluşturmak ve program kapsamında sağlanacak kaynakların kullanımı için ortak hedefler tespit etmek. 2004-2006 dönemini kapsayan program çerçevesinde AB, sınırın her iki tarafı için de 15'er milyon Euro olmak üzere, toplam 30 milyon Euro katkı sağlayacak.

"PROGRAMA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"
DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, Türkiye ve Bulgaristan arası sınır ötesi işbirliği için Ortak İşbirliği Komitesi'nin ilk toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, "Avrupa Birliğinin desteklediği Türkiye-Bulgaristan Sınır Ötesi İşbirliği Programı, gerek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yakınlaştırılması, gerekse komşumuz Bulgaristan ile sınır bölgelerinde ekonomik alanda sinerjinin artırılması açısından çok önem atfettiğimiz bir programdır. Programın ülkemiz adına koordinasyonundan Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı ortak olarak sorumludur" dedi. Ahmet Tıktık, ilk etapta yerel düzeyde sınırlı alanlarda işbirliğine zemin hazırlayan programın, 2006 yılından sonraki ikinci dönemde Avrupa Birliği'nin de desteğinin artması şartına bağlı olarak, daha kapsamlı alanlarda işbirliğine imkn tanımasının beklendiğini belirterek programın hazırlanması ve yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

"HAYAT KALİTESİ ARTACAK"
Bulgaristan Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakan Yardımcısı Hasan Hasan da, "Bulgaristan, Avrupa Birliği tarafından sağlanan mali destek ile, Bulgaristan-Türkiye sınır bölgesinin ekonomik kalkınmasını hızlandıracak ve yerel nüfusun hayat kalitesini artıracak ileri bir adım olarak, Türkiye ile sınır ötesi işbirliğini geliştirmeyi istiyor" diye konuştu.
AB Temsilciliği'nin Mali İşbirliği Bölümü Başkanı Simon Mordue da, "Bulgaristan ve Türkiye arasında sınır ötesi işbirliğinin geliştirilmesi iki ülkenin ilişkilerinde tarihi bir dönüm noktası oluşturuyor. Bu program öncelikle sınır ötesi altyapıyı yenilemeyi, çevreyi korumayı ve ekonomik ve kültürel bağları güçlendirmeyi hedefliyor. Programın söz konusu bölgelerde faydalı bir etki yaratacağından ve sürekli işbirliğinin yolunu açarak sınırın her iki tarafındaki toplumlar arasında iyi ilişkileri perçinleyeceğinden eminim" ifadelerini kullandı.
ANKARA -İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2004 Çarşamba 19:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?