Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Hyundai ROTERM firması tarafından Sakarya'da kurulması planlanan Hızlı Tren Fabrikası'na onay verdi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD), Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.'nin (TÜVASAŞ) Adapazarı'nda bulunan fabrikasında atıl durumdaki 30 bin metrekare arazisini hızlı tren fabrikası kuracak şirkete vermek için açtığı ihaleyi kazanan Hyundai ROTERM firmasına DPT'den onay çıktı. TCDD'nin TÜVASAŞ'ın bahçesinde kurulması için 1.5 yıl önce açtığı ihaleyi kazanan Hyundai ROTERM, Hızlı Tren Fabrikası'nı Sakarya'da kuracak. Arazi karşılığında TCDD'nin yüzde 15 ortak olacağı Hızlı Tren Fabrikası için 2004 yılı Aralık ayında DPT'den görüş istenmişti. DPT'den 13 ay beklenen karar olumlu çıktı. DPT'nin olumlu kararı Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderildi. YPK'nın kararının ardından Hızlı Tren Fabrikası Sakarya'ya kurulacak.
2006 yılı sonu itibarıyla seri üretime geçmesi planlanan fabrikada ilk etapta 200-250 kişinin istihdam edileceği öğrenildi. Türkiye'deki 1.8 milyar dolarlık hızlı tren, metro ve Marmaray trenleri için açılacak ihalelere katılmayı planlayan firma, ilk etapta hızlı trenlerin yüzde 35'lik bölümünü Türk yan sanayiinden karşılayacak. TCDD'nin yüzde 15'lik payı nedeniyle, hızlı tren fabrikası yan sanayide öncelikle TCDD'nin fabrikalarındaki ürünleri kullanacak. Hızlı tren ihalelerini ROTERM'in kazanması durumunda TCDD, yüzde 15'lik payı nedeniyle bu trenleri yüzde 15 daha ucuza almış olacak.
Hyundai ROTERM'in Türkiye Temsilcisi Cavit Yıldız, YPK'nin kararını beklediklerini ifade ederek, "Hızlı Tren Fabrikası Sakarya'da kurulacak. YPK'nın kararını bekliyoruz. Karar çıktığı gibi prosedürleri tamamlayarak fabrikayı kuracağız. Fabrikayı 6-8 ay arasında kurmayı planlıyoruz. 2006 yılı sonu itibarıyla seri üretime geçmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Sakarya'da kurulacak hızlı tren fabrikasının üretim üssü olacağını belirten Cavit Yıldız, "Sakarya'da kurulacak fabrika sadece Türkiye pazarına hitap etmeyecek. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın diğer ülkelerine üretim yapacak. Sakarya üretim üssü olacak.
Fabrikada her türlü tren üretimi yapılacak. Başta metro araçları olmak üzere, hafif raylı taşıtlar ve hızlı tren üretimi gerçekleştirilecek. Fabrika sağladığı yatırım ve istihdamın yanında yan sanayi desteği ile camdan sinyalizasyona, koltuktan çeşitli tren aksamına kadar pek çok alanda üretim yapan yerli sanayi için de önemli bir katma değer sağlayacak" diye konuştu.
ROTERM Türkiye Temsilcisi Cavit Yıldız, ihaledeki sözleşme gereği ilk etapta 10-15 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağını kaydederek, 200-250 kişiye istihdam sağlanacağını ve yapılacak üretimle birlikte istihdamın artacağını söyledi.