22
Aralık
2024
Pazar
EKONOMİ

Toyota'dan 500 araç üretim seramonisi

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Adapazarı Fabrikası'nda bugün, 500 bininci araç üretimi nedeniyle tören düzenlendi.

Tören öncesinde Toyota Motor Avrupa CEO'su Shinichi Sasaki ile Fabrika Genel Müdürü Kazuhira Kobayashi tarafından basın toplantısı yapıldı.

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Toyota Motor Avrupa CEO'su Sinichi Sasaki, Toyota'nın global satışlarının arttığını belirterek, Türkiye'de üretilip Avrupa'da satılan araç sayısının da yüksek olduğunu söyledi.

Sasaki, "Global satışlar 2005 yılı tahmini 8.2 milyon adettir. Toyota satışlarını arttırmıştır. Dünya çapında üretimde 916 bin artış oldu. 2004 yılında 8. defa satış rekoru kırdır. Avrupa'da 980 bin araca ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Türkiye'de üretilip, Avrupa'da satılan ve kullanılan araç sayısı artıyor. Türkiye'de tedarikçilerden alınan ürün miktarı da çoğalmıştır.

Bu yıl 6 milyon euroluk mal aldık. Bu ileride daha da ileri seviyeye taşınacaktır. Toyota Adapazarı, Toyota'nın operasyon merkezi haline gelmiştir. 2006'da tedarikçilerimizden aldığımız ürün miktarı da istenilen seviyeye gelecektir. Toyota Türkiye'nin Türkiye'deki tedarikçilerinden elde ettiği mallar Avrupa, Güney Afrika ve Japonya'daki fabrikalarda kullanılmaktadır" dedi.

Toyota Türkiye'nin son 5 yılda büyük bir atılım yaptığını söyleyen Sasaki, 2002 yılında ihracata başladıklarını ve kapasitenin giderek yükseldiğini ifade etti. Sasaki, "Bu sene Toyota Türkiye'de 150 binden fazla araç ürettik. Bugün Toyota Türkiye, tarihinde çok önemli bir köşe taşına ulaşmış oldu. Bugün 500 bininci araç üretildi. Toyota Türkiye, toplam yatırımı 730 milyon euroya ulaşmıştır. Bunun 400 milyon eurosu son 5 yıl içinde gerçekleşti. Şu an fabrikada 3 bin 500 işçi çalışıyor. 2002 ile karşılaştırdığımızda bu sayı 5 kat arttı.

Yatırımda ve imalattaki artışlar ihracat oranını gözle görülür şekilde arttırdı. Bu yıl Türkiye, başta Avrupa olmak üzere 140 bin araç ihraç etmeyi hedefliyor. Toyota Türkiye'de üretilen Corolla Verso segmentindeki en büyük araçtır. Verso'yu Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Türkiye'de ihracatta lider hale geldik. Bu trendi devam ettireceğiz. 2005 yılında, 2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Toyota, Türkiye'de üretim ve finansman açısından büyük bir gelişim oluşturdu" şeklinde konuştu.

Toplantının ikinci bölümünde ise Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Adapazarı Fabrikası Genel Müdürü Kazuriha Kobayashi, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kobayashi, kapasitelerini en iyi şekilde kullanmak istediklerini belirterek, "2006 yılında da 150 bin üniteden oluşan üretimi gerçekleştirmek istiyoruz. Ürettiğimiz ürünün yüzde 90'ını başka ülkelere ihraç etmek istiyoruz" dedi.

Kobayashi ayrıca, Türkiye'de aktarma organı ve şanzıman üretimi yapmak isteyip istemedikleri şeklindeki bir soruya, "Biz imalat ve satışı bir yerde topladık. Bunu 2000 yılında gerçekleştirdik. Türkiye'deki satışlardan memnunuz. Satış ve dağıtımda değişiklik düşünmüyoruz. Toyota Türkiye kalite olarak Avrupa'ya entegre olmayı başardı. Avrupa satışlarından çok memnunuz. Şanzıman üretimi Polonya'da yapılıyor. Üretim miktarını arttırmayı düşünüyoruz. Polonya'daki üretim Avrupa'daki ihtiyacı karşılıyor. Bu nedenle şanzıman ile ilgili Türkiye'de bir operasyon görünmüyor" diye cevapladı.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş'nin, Adapazarı'ndaki fabrikasında üretilen 500 bininci otomobil nedeniyle düzenlenen törene katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'de üretilen otomobillerin büyük kısmının ihracat edildiğini belirterek, "Hükümet olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımcısını ayırım yapmadan destekliyoruz. Otomotiv sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden birisidir. Yaklaşık 8 milyar euroluk ihracatımız ve bu sektörde 40 bin çalışanımızla Türkiye'nin uluslararası sektörde iddialı ve söz sahibi olduğu sektördür" dedi.

Başesgioğlu, Hükümet olarak yabancı sermaye için bürokratik engelleri önemli ölçüde azalttıklarını, yatırım ortamının iyileştirilmesi noktalarında önemli mevzuat değişikliği ve yapısal düzenlemeler hayata geçirildiğini dile getirerek, "2002 yılından itibaren ülkemizde sağlanmış olan siyasi istikrarla birlikte makro ekonomik istikrar da sağlanmıştır. Hükümet olarak bizim gayretimiz sağlanmış olan bu ekonomik istikrarı sürekli kılmak, içeriden ve dışarıdan gelebilecek şoklara karşı Türk ekonomisini sağlam kılmaktır. Bu anlamda 3 yıllık tecrübe bizi cesaretlendiriyor. Geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin uluslararası rekabette söz sahibi olmasında 2.2 milyar dolarlık ihracatıyla Toyota'nın katkısının büyük olduğunu ifade eden Bakan, "Önümüzdeki süreçte otomotiv sektörü daha da gelişecek ve uluslararası piyasada daha fazla söz sahibi olacaktır. Yerli ve yabancı ayrımı yapmadan hükümet olarak hepsine destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Ülkemizdeki işsizlik ve istihdam önemlidir. Hükümet olarak göreve geldiğimiz günden beri işsizliğin önlenmesi için büyük mücadele veriyoruz. Hiç bir ülkede olmadığı gibi Türkiye'de de yüzde 10'lara ulaşan ve yapısal sorun haline gelen işsizliği kısa sürede aşağıya çekmek mümkün değil" dedi.

Hükümet olarak işgücü piyasasındaki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini kaydeden Başesgioğlu, Türk çalışma mevzuatı olarak 2004 yılında yeni bir iş kanunu çıkardıklarını ve 35 yıldır ülkede uygulanan iş kanununu değiştirerek çağdaş gelişmelere uygun bir iş hukuku mevzuatını hukuka kazandırdıklarını ifade etti. Başesgioğlu, bu iş hukukunun iki temel üzerine inşa edildiğini dile getirerek, dünyada yükselen trendlere uygun olarak birincisinin esneklik, ikincisinin de iş güvenliği olduğunu söyledi. Başesgioğlu, "Bunlar birbirini reddeden kavramlar değildir. Esneklikle işgücü uyumlaşarak hem işletmelerin rekabet etmelerine imkan verecek, onların ellerini kollarını bağlamayan bir mevzuat, hem de çalışanların özellikle uluslararası sosyal standartlara uygun çalışma şartlarının hazırlandığı bir mevzuattır. 2003 yılından bu tarafa mevzuat uygulanmaktadır. Mevzuatla birlikte yeni sözleşme hükümleri hayata geçirilmiştir" diye konuştu.

Türkiye'de hükümetin yabancı yatırımcılar için önemli kararlar aldığını kaydeden, Toyota Yönetim Kurulu Üyesi Yoshimasa Ishii ise, Türkiye'ye gelecek yatırımcılara yönelik destek ve çalışmaların sürmesini arzu ettiklerini belirterek, "Toyota Türkiye'nin başarısı işbirliği ve ortaklığa dayanıyor. Bu durumun daha da gelişmesi için çalışacağız. İşbirliği arttıkça, paydaşlara bağlılığı ve desteği artacaktır. Toyota Türkiye, Toyota için çok önemlidir. Avrupa'nın önemli bir üretim üssüdür. Teknik, kalite ve çalışanların gücü bizce önemlidir. Bize değerler katmaktadır. Önümüzdeki günlerde Toyota Türkiye'nin daha da büyüyeceğine inanıyorum" dedi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Genel Müdürü Kazuhiro Kobayashi da, 1994 yılında üretime başladıklarını ve bunun Türkiye otomotiv sanayi için bir devrim niteliğini taşıdığını kaydetti. Türkiye'de de Japonya'daki otomobil kalitesinde araç üretmek istediklerini söyleyen Kobayashi, yıllık üretimlerinin 150 bine, ihracat tutarlarının ise 2.2 milyar dolara ulaştığını belirtti. Otomotiv sektöründe sürekli yatırımın yapılması gerektiğini belirten Kobayashi, Türkiye'de 730 milyon euroluk yatırım gerçekleştiğini ve bunun gelecekte de devam edeceğini kaydetti. Kobayashi, Avrupa standartlarında üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Toyota tarafından Adapazarı tesislerinde üretilen 500 bininci otomobili inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Toyota Yönetim Kurulu Üyesi Yoshimasa Ishii, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş Genel Müdürü Kazuhiro Kobayashi ile birlikte aracın başında fotoğraf çektirdiler.

.
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2005 Perşembe 21:00:21
Güncelleme :1 Aralık 2005 Perşembe 23:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?