21
Kasım
2024
Perşembe
MERSİN

"Sebze ihracatında sorun yaşıyoruz"

Mersin İl Genel Meclisi Temmuz ayı 4. bileşiminde söz alan Tarım İl Müdürlüğü İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Mehmet Kılınç, laboratuarın kapasitesinin 2 katı çalıştığını belirterek, ellerindeki mevcut 2 adet pestisit (ilaç kalıntısı) testlerinde kullanılan gaz kromotografi kütle spektroskopi (GS-MS) cihazından birinin bozulduğunu diğerinin ise aşırı çalışma nedeni ile bozulabileceğini söyledi. 

Mersin İl Genel Meclisi Temmuz ayı 4. Bileşimi, Ali Erdinç başkanlığında İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda görüşülen günden maddelerinin ardından yeni cihaz alımı için İl Genel Meclisi'ne, Tarım İl Müdürlüğü tarafından önerge verildi. Önerge ile ilgili olarak söz alan Tarım İl Müdürlüğü İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Mehmet Kılınç, Rusya'nın Türkiye'den ihraç edilen sebze ve meyvelerde pestisit kalıntısının olup olmadığı yönünde istediği laboratuar kontrolünün, ihracatçı ve üreticiyi etkilemesinin yanısıra 9 ilden gelen numunelerin test edildiği İl Kontrol Laboratuarı'nı da kapasitesinin 2 katı çalışmak zorunda bıraktığını ifade etti. Aşırı çalışma karşısında mevcut cihazların zorlandığını söyleyen Kılınç, son 1.5 ayda analiz için gelen 595 numune ile kapasitelerinin 2 katı çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. Laboratuarın 7 gün 24 saat çalıştığını belirten Kılınç, ağır yük karşısında cihazların kullanılamaz hale geldiğini, özellikle bozulan GS-MS cihazının yurt dışından gelen bir parçası için 6 ay süre verildiğini kaydetti.


 Cihazlardan birinin arızalı diğerinin ise aşırı çalışma nedeniyle arızalanma riski ile karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Kılınç, gelen numunelerin testlerinde sorun yaşanmaması ve laboratuarın ihtiyaca cevap verebilmesi için mevcut cihazın yedeklenmesi gerektiğini söyledi. Kılınç, laboratuarın ihtiyaçlarının acilen giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. İl Genel Meclisi'ne sunulan önergenin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesine karar verildi. 

Gündem maddeleri arasında ayrıca geçen ay yapılan İl Genel Meclisi Toplantısı'nda verilen önerge doğrultusunda, Silifke İlçesi'ne bağlı Çaltıbozkır Köyü Sina Mahallesi'nin 1 kilometre uzağındaki bir tepeye yaklaşık 10 yıl önce yaptırılan Sağlık Evi'nin durumu konuşuldu. Mevcut durumu incelenmek üzere Sağlık Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetler Komisyonu'na havale edilen Sağlık Evi'nin, merkeze uzaklığı ve ıssız bir bölgede bulunması nedeniyle bölge halkının yararlanamadığı belirtildi. Bölge halkı tarafından 'kuş uçmaz, kervan geçmez' bir yer olarak dile getirilen Sağlık Evi'nin, içinde ambalajında bekleyen cihazlarla uzun süredir kullanılmadığı kaydedildi.
Sağlık Evi'nin durumunun incelendiğini bildiren Sağlık Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Sözcüsü Veli Dev, bölgede yaptıkları incelemede çevre halkın Sağlık Evi'nden yararlanamadıklarını dile getirdiklerini ve Sina Mahallesi'nde bulunan evin Çaltıbozkır Mahallesi'ne taşınmasını istediklerini söyledi. Komisyon kararını okuyan Dev, Sağlık Evi'nin Çaltıbozkır Mahallesi'ne taşınmasına, geçici olarak ebe ve hemşirenin de bölgedeki Orman İşletme Lojmanı'nda görev yapmasına acilen ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Rapor, İl Genel Meclisi tarafından oylanarak kabul edildi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2006 Cuma 02:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?