17
Mayıs
2024
Cuma
TARSUS - MERSİN
Nufus
1.595.938
Yüz Ölçümü
15.853
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
318.553
Yüz Ölçümü
2.699
Belediye Sayısı
138
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yeni Hamam

Mersin Tarsus ilçesinde, Ulu Cami’nin yanında bulunan hamamın giriş kapısı üzerindeki kitabeden 1785 yılında yapıldığı öğrenilmiştir. Bu kitabe sonraki dönemde yapılan bir onarımdan sonra buraya yerleştirilmiştir.

Klasik Osmanlı hamam mimarisine göre soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir. Ayrıca arkasına da külhan kısmı eklenmiştir. Moloz taştan yapılan hamam dikdörtgen planlıdır. Soyunmalık bölümü beşik tonozla, diğerleri kubbe ile örtülüdür. Sıcaklık diğerlerinden farklı olarak sekizgen planlıdır. Sıcaklığın kenarlarına dört eyvan yerleştirilmiştir. Eyvanların arasına da halvet hücreleri bulunmaktadır.

Yeni Hamamın duvarında bulunan, heykel kaidesine ait 1.45x0.52 m. ölçüsündeki kitabe MS. 222-235 yıllarında Severius Alexander’in Roma İmparatorluk dönemine aittir. Bu kitabe yerinden kaldırılarak Kleopatra Kapısının kuzeyine yerleştirilmiştir.

Kitabe:

Bu heykel imparatorluk tapınağının koruyuculuğunu iki kez yapmak, gerek kent, gerekse Kilikya eyalet yönetiminde bazı sivil ve resmi işlerde özel sorumluluk ve yetkilere sahip olmak ve bağımsız eyalet meclisi kurmak gibi pek çok ve seçkin ayrıcalıklarla onurlandırılmış bulunan Kilikya, İsaura ve Lycaonia eyaletlerine başkanlık eden, en büyük, en güzel ve en önde gelen başkent olan Severus Alexander'in Septimus Severus'un Caracalla'nın ve Handrianus'un kenti Tarsus tarafından dindar ve talihli efendimiz imparator Marcus Aurelius Severus Alexander'in esenliği için dikilmiştir.”

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 8 Şubat 2008 Cuma 14:17:25
Güncelleme :8 Temmuz 2009 Çarşamba 12:56:47

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?