Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Avcı Özge, 2050 yılında tüm dünyada 2 milyar insanın 65 yaş üzerinde olacağı ve 100 yaşını geçen insan sayısının da 8 kat artacağını söyledi.
MEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Demans Birimi tarafından, MEÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen; 'Alzheimer Hastalığı Hasta Yakını Eğitimi' adlı etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Burada konuşan Prof. Dr. Aynur Avcı Özge, yaşlanma ve yaşlılık kavramlarının yanı sıra Türkiye ve Mersin'deki yaşlıların durumu konusunda katılımcılara bilgi vererek, 2050 yılında tüm dünyada 2 milyar insanın 65 yaş üzerinde olacağı ve 100 yaşını geçen insan sayısının da 8 kat artacağını öne sürdü.
"UNUTKANLIK AZHEİMER HASTALIĞI İÇİN HABERCİ NİTELİĞİNDEDİR"
Normal yaşlanma ile Alzheimer hastalığı arasındaki sınırın nerede olduğu konusunda açıklamalarda bulunan, MEÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Mert ise, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan ve kişinin günlük yaşamsal aktivitelerini etkileyen unutkanlığın, özellikle de diğer akli melekeleri de beraberinde etkilemesi durumunun; Alzheimer hastalığı için haberci olacağının altını çizdi. Alzheimer hastalığı ile halk arasında 'bunama' olarak bilinen demansiyel tablolar
arasındaki farklılıkları anlatan, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Demans Birimi Sorumlusu Doç. Dr. İsmet Melek, kendi olgularına ait videolar eşliğinde yaptığı interaktif sunumda özellikle yaşlılarda ortaya çıkan 'ilgi azlığı' ve 'huy değişikliği'nin klinik önemini vurguladı.
"KÖK HÜCRE VE AŞI GİBİ TEDAVİLER HENÜZ HASTALARA UYGULANMIYOR"
Kimlerin Alzheimer hastalığı adayı olduğu ve bu hastalığın tıbbi gerekçeleri ise MEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Kaleağası tarafından aktarıldı. Dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği sunumda sosyal hayatın içinde kalmanın, zihni aktif tutmanın, duygusal yönden zengin olmanın, düzenli beslenme ve egzersizin önemi vurgulandı. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Remzi Yiğiter de, Alzheimer hastalığının mevcut
tedavi yöntemlerinin yanı sıra halen üzerinde çalışılan ve gelecek vaat eden yeni tedaviler hakkında bilgi verdi.
Sunumunda erken tanının önemini vurgulayan ve mevcut tedavilerin erken dönemde teşhis edilen hastalarda daha yararlı olduğunu anlatan Yiğiter, kök hücre, aşı uygulaması gibi tedavilerin henüz hastalara uygulanabilecek aşamaya ulaşmadığını, bu nedenle de hasta yakınlarının yanlış yönlendirmelerden uzak durmaları uyarısında bulundu. Yrd. Doç. Dr. Yiğiter, hastalarda Alzheimer tedavisi kadar, davranış veya uyku bozuklukları gibi durumların da mutlaka tedavi edilmesi gerektiği konusunda hasta yakınlarını bilgilendirdi.
Hastaların evde bakımına ait temel kuralları aktaran ve bu konuda hasta yakınlarının sorularına cevap veren MEÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabriye Yurtsever ile hemşire Aslıhan Yandım, evde yaşam koşullarının doğru şekilde düzenlenmesinin önemini ortaya koyda. Yapılan konuşmalarda ayrıca; MEÜ bünyesinde yeni açılan 'Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım Hizmetleri Programı' hakkında bilgiler de verildi. Toplantının sonundaysa hasta yakınları ve gönüllü katılımcılara teşekkür belgeleri takdim edildi.