Mersin'in Silifke ilçesinde, bu yıl 2 bin 500 dönüm araziden toplam 475 ton yer fıstığı hasadı yapıldığı bildirildi.
Silifke'de insan gücüyle tek tek şiflenerek dalından ayrılan yer fıstığı, üreticiler tarafından savrularak kurutuluyor.
Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, geçen yıl üreticiden kabuklu yer fıstığının kalitesine göre 1 ila 1.5 YTL, kabuksuz yer fıstığının ise 3 ila 5 YTL arasında değişen fiyatlardan alındığını belirterek, "Kabuklu yer fıstığı şu anda yaklaşık 2 YTL'den satılıyor. Kabuksuz yer fıstığının ise fiyatının 5 YTL'nin üzerinde olmasını bekliyoruz" dedi.
Bu yıl 2 bin 500 dönüm araziden 475 ton rekolte elde edildiğini vurgulayan Gün, "Silifke'de üretilen yer fıstığı orta boy. Yöremiz mikro klima özelliğine sahip iklimi ve alüvyon toprak yapısı dolayısıyla da kısa sürede büyüyor ve hasadı kolaylıkla gerçekleştiriliyor" diye konuştu.
Girdilerin yüksek olmasından dolayı para kazanamadıklarını dile getiren fıstık üreticisi Tizer Göküş ise, "Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının aşırı yükselmesinden dolayı para kazanamaz duruma geldik. Bir dönümün maliyeti 300-350 YTL'yi bulan yer fıstığından dönüm başına 250-300 kilogram fıstık alıyoruz. Bu da bizim girdilerimizi ve işçi parasını ödememize yetmiyor. Girdilerin yüksek oluşundan ve kuraklıktan dolayı her geçen gün ekim alanları azalan yer fıstığı yetiştiriciliği giderek yok olma noktasına geldi" dedi.