22
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

5 santimetrelik hatanın bedeli!

5 SANTİMETRELİK HATANIN BEDELİ 500 BİN TL

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk sahasında 700 bin adet ağaç bulunduğu belirtilirken, söz konusu sahada ağaçların kesilmesi gerekenden 5 santimetre yukarıdan kesilmesi halinde 3 bin 500 metreküplük bir odun hammaddesinin heba olacağı vurgulanıyor. Bu durumun maddi karşılığınınsa 500 bin TL'ye ulaştığı ifade ediliyor.

Mersin Orman Bölge müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren orman işletme şefliklerindeki odun hammaddesi üretim çalışmalarının yapılan tatbikatlarla tamamlandığı bildirildi. Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara'nın yanı sıra Orman Bölge Müdür Yardımcıları Salim Karabulut ve Refik Ulusoy da tatbikata katılan isimler arasında yer aldı. Aladağ Köyü Beş Çam Mevkii'ndeki ormanlarda gerçekleştirilen tatbikatlardaysa ağaç kesim teknikleri, ağaçların soyulması, tomruklama, budama ve standardizasyon konularında da orman personeline uygulamalı eğitimler de verildi.

Tabi ve suni gençleştirme sahalarındaki üretim tatbikatlarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, kurum olarak üretmiş oldukları ürünleri yine kendileri pazarladıklarını bir bakıma kendi yağlarıyla kavrulduklarını anlattı. Orman Genel Müdürlüğü'nün toplam gelirinin yüzde 95'inin orman ürünlerinin satışından elde edildiğini hatırlatan Gözükara, bu durumun aynı zamanda da üretimde ortaya koyacakları beceri, hassasiyet ve disiplinin soncunda elde edilecek ürünlerin kalitesi ve standardını göstereceğini anlattı.

Talep edilen standartlarda, istenilen boylarda üretim yapma gibi bir zorunlulukları olduğunu kaydeden Gözükara, üretim planlamalarını da sektörün ihtiyaç ve taleplerine göre belirlediklerini dile getirdi. Özellikle boylama ve ölçme çalışmaları kapsamında oldukça titiz davrandıklarını ifade eden Gözükara, odun ürünlerinin çapında herhangi bir hataya da mahal vermek istemediklerini vurguladı. Standartlara uygun olmak kaydıyla önceliklerinin uzun ve normal bol üretim olduğu bilgisini de veren Gözükara,

3-3.5-4-4.5-5 ve 5.5 boy üretimine dikkat edilmesi, sanayi de de 1.10-1.20 ve 1.40 oranında üretilecek emvallerin gerçek değerini de bulacağını söyledi.

Mustafa Gözükara, "Üretim sürecini mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışıyoruz. Üretilen emvallerin kısa sürede taze olarak pazara sunulması, yüzde 10-15 oranında daha fazla gelir elde edilmesi anlamına geliyor. Burada bizler de kazanacağız ve böylelikle orman köylüsü de kurum çalışanları da kazançlı çıkacak. Dikili her bir ağacın, mümkün olduğunca toprağa yakın olarak kesilmesi gerekiyor. Bugün sorumluluk sahalarımızda 500 bin metreküplük gövde hacmi karşılığı 700 bin adet ağaç bulunuyor. Eğer her bir ağaç

kesilmesi gereken 5 santimetreden yukarı kesilirse, 3 bin 500 metreküplük bir odun hammaddesinin toprakta çürür ve bu durum da emvalin heba olması sağladığı gibi 500 bin TL'lik de bir zarar anlamına gelir" dedi.

5 SANTİMETRELİK HATANIN BEDELİ 500 BİN TL
5 SANTİMETRELİK HATANIN BEDELİ 500 BİN TL
İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2010 Perşembe 16:10:00
Güncelleme :11 Kasım 2010 Perşembe 18:43:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?