22
Aralık
2024
Pazar
MERSİN

700 hayvan ölümle karşı karşıya

Mersin Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş, Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağında yaşayan 700'ün üzerindeki hayvanın felaketle karşı karşıya olduğunu ileri sürdü.


Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, Hayvan Dostları Derneği ile birlikte kurduğu barınağı arzu edilen ölçüde işletemediğini öne süren Derviş, Türkiye'de birçok sivil toplum örgütü ve belediye omuz omuza verip bu sorunu aşarken, Mersin'de ortak bir çalışma zemininin yakalanamamış olmasının üzücü olduğu kaydetti.

 
"Çok acı olan da bu anlaşmazlığımızın bedelini, kurtarmak adına kurduğumuz barınakta zavallı hayvanları öldürerek, onlara ödettik" diyen Derviş, bu durumdan ötürü hayvanlar adına utanç duyduğunu söyledi. Belediyenin son çare olarak barınağı özelleştirmeyi tercih ettiğini anlatan Derviş, bu amaçla 14 Mayıs tarihinde açılan ihalenin de yaşanan bir anlaşmazlık sonucu iptal edildiğini belirtti. Bu arada barınakta müteahhit elemanı olarak çalışan temizlik işçileri ve teknik personelin, para alamadıkları ve ulaşımları sağlanamadığı için barınağa gidemediklerini ileri süren Derviş, "Şu anda barınakta bakım yapılamıyor. Hayvanlar çok zor durumda. 700'ün üzerinde köpek ve kedi var. Daha acı olanı hayvanların toplanıp, aşılanıp, kısırlaştırılıp, geri yerine bırakılması işi de araç arızalı olduğu için yapılamıyor. Mersin, hayvan bakımı konusunda sınıfta kaldı. Bu 700 hayvan ölümle karşı karşıya. İşçi gelip temizlik yapamıyorsa, su kapları değişmiyorsa, ilaçlanamıyorsa, 6-7 aydır bulaşık yıkanamıyorsa, aynı bakteri üreten tabaktan yemek yeniyorsa, sadece hayvanlar değil, oradaki çalışanlar da risk altında. Neden Mersin, valisiyle, belediyesiyle, sivil toplum örgütleriyle bu sorunu çözemiyor?" dedi.


Hayvanların çok sağlıksız ortamda yaşadığını, çöp konteynerlerinin ölü hayvanlarla dolu olduğunu ve bu ölümlerin devam ettiğini iddia eden Derviş, "Hatta zaman zaman veteriner hekimler, haketmeyen hayvanları bile uyutmak zorunda kalıyor. Çünkü, 3-4 gün barınağa çıkamayacakları için yaşatma yeminlerini çiğneyip, uyutmayı tercih ediyorlar. Bu konuda savcılığa da suç duyurusunda bulundum. Burada büyük bir felaketle karşı karşıyayız. Çok sayıda hayvanın haksız yere uyutulduğu konusunda ilgili yerlere şikayetimi yaptım, ama hayvanlar öldükten sonra zafer kazanılamıyor" diye konuştu.

 
Diğer illerde bu sorunun gayet güzel aşıldığını, çünkü orada belediyelerin sivil toplum örgütlerine kucak açtığını söyleyen Derviş, "Biz buranın idaresini istemiyoruz, sadece söz sahibi olmak istiyoruz. Bizden zarar gelmez. Biz hayvanların bir tek kuruşuna el uzatmayız. Cebimizden katkı koyarız, ama onların lokması onlarda kalır. Eğer bu işi bilinçsiz insanlar, biraz merhametten yoksun insanlar yapıyorsa, o barınak yaşamaz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2007 Pazartesi 14:21:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?