15
Ocak
2025
Çarşamba
MERSİN

Akaryakıtta 'indirim' beklentisi

AKARYAKITTA 'VERGİ İNDİRİMİ' BEKLENTİSİ

Mersin Akaryakıtçılar Derneği (MADER) Başkanı Aziz Akgül, Türkiye'nin her ne kadar petrol zengini ülkelerle komşu olmasına rağmen dünyanın en pahalı akaryakıtını tükettiğini söyledi.

Akgül, akaryakıttan alınan verginin yüzde 67'e ulaştığını ifade ederek, söz konusu fiyatların düşürülmesi noktasında devletin aldığı vergilerden taviz vermesinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de en önemli sorununun enerji olduğuna dikkat çeken MADER Başkanı Aziz Akgül, bugün gelinen noktada Türkiye'deki toplam petrol tüketiminin 18 milyon tona ulaştığını vurguladı.

Söz konusu petrolün yüzde 40'lık bir bölümünün ise Mersin üzerinden tüm Türkiye'ye dağıtımının gerçekleştirildiğini kaydeden Akgül, bu yönüyle kentin Türkiye'nin 'en büyük depolama' alanı olarak kendisini öne çıkarttığını anlattı. Petrole yakın olmanın Mersin'de kimi istasyonlarda kendisini yüzde 8'e varan ıskontolarla gösterdiğini anlatan Akgül, ancak diğer yandan akaryakıt istasyonu sahibinin verdiği bu hizmetin karşılığını alamadığını ve zarar ettiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DE NÜFUSA GÖRE EN FAZLA AKARYAKIT İSTASYONU MERSİN'DE

Türkiye'de nüfusa göre en fazla akaryakıt istasyonunun bulunduğu kentin Mersin olduğunu söyleyen Akgül, "Depolama alanının büyüklüğü ve istasyon sayısı bakımından Mersin, Türkiye'de bir ilktir. Bugün İstanbul'da yaklaşık 700 akaryakıt istasyonu varken, bu rakam Mersin'de 400. 1.5 milyon nüfusa sahip bir kente bu rakam çok ama çok fazla. Buna rağmen ardı ardına yeni istasyonlar faaliyete giriyor. Bu durumu hala anlayabilmiş değilim. Ne yazık ki, yerel yönetimler de bu konuda duyarsız kalıyor. Bölgeye yeni bir akaryakıt istasyonu gerekli mi değil mi diye sormadan, ruhsat veriyorlar" dedi.

Son dönemlerde artan akaryakıt fiyatlarıyla ilgili olarak da Akgül, hem dağıtıcının hem de bayiinin elde etmiş olduğu kardan vazgeçmesine yönelik bir çözümün kabul edilebilir olmadığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE BİR TON AKARYAKIT İÇİN BİN 200 DOLAR VERGİ ÖDENİYOR"

Türkiye her ne kadar petrol zengini bir ülke olmasa da, petrol kaynaklarına yakın olan ülkeler arasında yer aldığını hatırlatan Akgül, ancak buna rağmen Türkiye'deki fiyatlarla Suriye, Irak, Mısır ve Cezayir gibi ülkelerdeki fiyatlar arasında çok büyük uçurumlar olduğunu kaydetti. Akaryakıt fiyatlarının ancak devletin koyduğu vergilerin düşürülmesi halinde gerileyeceğini belirten Akgül, Türkiye'deki petrol fiyatlarının yüzde 67'sini vergilerin oluşturduğunu, bu noktada hükümetin vergilerden mutlaka taviz vermesi gerektiğini savundu. Akgül, "Her ne kadar petrol zengini ülkelerle komşu olmamıza rağmen dünyanın en pahalı akaryakıtını ne yazık ki biz tüketiyoruz. Bugün İngiltere'de bir ton akaryakıtta alınan vergi 750 dolarken, bu rakam Türkiye'de yaklaşık bin 200 dolar. Bu kıyaslama bile her şeyi özetlemeye yetiyor" diye konuştu.

"ORTADOĞU'DAKİ OLAYLAR PETROL FİYATLARINI DA ARTTIRDI"

Türkiye'nin mevcut akaryakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 96'sının ithal edildiğini vurgulayan Aziz Akgül, bunun da Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti. Akgül, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bir ülkede vergi toplamanın en kolay yolu petroldür. Akaryakıt üzerindeki ÖTV oranı yüzde 67'ye ulaştı. Bu çok büyük bir rakam. Avrupa'da yüzde 61 oranında vergi uygulayan ülkeler elbette ki var; İngiltere, Almanya gibi. Petroldeki en düşük vergi yaklaşık yüzde 47 ile Kıbrıs Rum kesimi."

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olayların petrol fiyatlarına yansımasıyla ilgili soru üzerine Akgül, söz konusu olumsuz gelişmelerle birlikte dünya borsalarında ham petrolün varilinin 110 dolara ulaştığını hatırlattı. Fiyatların 100 dolar seviyesinde kalması halinde doların da yükselmesine bağlı olarak çok ciddi bir sıkıntı yaşanabileceğini ifade eden Akgül, bu nedenle fiyatların düşmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti. Akgül, "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki olayların yatışması, ham petrol fiyatıyla birlikte doların da gerilemesiyle birlikte petrol ürünlerinde bir düşüş olabilir. Ancak bizim asıl beklentimiz Türkiye'de akaryakıttan alınan vergilerin indirilmesidir. Herkesin beklentisi de bu yönde" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2011 Çarşamba 12:37:05
Güncelleme :13 Nisan 2011 Çarşamba 13:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?