Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin, halk sağlığının korunması ve çevre sağlığının sürdürülmesi çerçevesinde Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğü denetimlerde, 6 iş yerine 4 bin 572 lira para cezası uygulandığı bildirildi.
Halkın sağlığının korunmasına yönelik çalışmalarını arttıran Akdeniz Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Mersin İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte unlu mamul imalathanelerini denetledi. Denetimlerde, gıda güvenliğine uymayan ya da üretim yapabilmek için gerekli belgelere sahip olmayan işyerlerine yasal işlem uygulandı.
Hastane Caddesi üzerindeki unlu mamul üretimi ve satışı yapan işyerlerini denetleyen ekipler, toplam 6 işyerine, üretim izni olmaması, üretim koşullarını yerine getirmemesi, açıkta gıda satışı ve kaldırım işgali nedeniyle toplam 4 bin 572 lira idari para cezası uyguladı. Üretim için gerekli koşulları yerine getirmeleri için işyeri sahiplerine 3 ile 10 gün arasında süre verildi. Süre sonunda aynı işyerleri tekrar denetlenecek, olumsuz koşulların sürmesi halinde yeni yasal yaptırımlar uygulanacak.
Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı gıda mühendisleri de denetlenen imalathanelerde sıkı bir kontrol gerçekleştirerek üretim yapan personeli hijyen ve temizlik konusunda bilgilendirdi. Uzmanlar, üretim aşamalarında kullanılan maddelerin ne şekilde muhafaza edileceğini anlattılar, plastik yerine krom kaplar, gazete kağıdı yerine beyaz kağıt, renkli poşet yerine beyaz poşet kullanılması gerektiğini belirttiler.
Çalışmaları değerlendiren Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, halk sağlığının korunması konusunda hassas ve kararlı olduklarını söyledi. Türk, ilçe sınırları içerisinde üretim yapan tüm işyerlerini de uygun üretim koşullarını sağlamaları konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Denetimlerin aralıksız süreceğini de belirten Türk, “Bizler, halkımızın sağlığından da sorumluyuz ve halkımızın sağlığıyla hiç kimsenin oynamaya hakkı yok. Sağlıksız ortamlarda yapılan gıda mamulleri üretimine göz yummamız mümkün değildir. Özellikle gıda mamulleri üreten üreticilerimiz de hijyen kurallarına uymak zorundadır. Sağlıklı koşullarda üretim ve satış yapmak kanuni olduğu kadar ayrıca vatandaşlık borcudur. Akdeniz halkının sağlığı her şeyden önce gelir” dedi.